Sex er ikke en moderne opfindelse

Historiker Kåre Johannessen, der gennem mange år har haft tilværelsen i middelalderen som sit studiefelt, har samlet sin viden om folks seksualitet – både den åbenlyse og den gedulgte – og samfundets syn på den i bogen Lyst og lidenskab i middelalderen.
Bogens forside

Mennesket er et seksuelt væsen. Det kommer man ikke uden om. Heller ikke når man ser på en periode som middelalderen. Her ser man et farverigt seksualliv udfolde sig i et samfund med adskillige strenge religiøse og samfundsmæssige normer og regler for omgangen med hinanden.

Kåre Johannessen kaster i Lyst og lidenskab i middelalderen et historisk lys på det helt naturlige, men også tabuiserede fænomen: sex. Hvad virkede tiltrækkende i middelalderen? Hvordan var seksualmoralen? Hvilken rolle spillede kirken? Hvad var tilladt og normalt den gang? Historikeren undersøger og afdækker mange ukendte og overraskende sider af vores forfædres liv.

Al historie handler i en vis forstand om at trænge ind i hovedet på fortidens mennesker. Og netop i spørgsmålet om seksualiteten kan vi komme usædvanligt tæt på mennesker, der levede for 6-800 år siden. I henseende til sex er både formålet og udstyret helt det samme dengang som i dag, hvilket gør det oplagt at drage sammenligninger; vi kan spejle os selv i fortidens forhold til seksualitet i endnu højere grad end på så mange andre punkter,” fortæller han.

LÆS OGSÅ:  SIDST JEG SÅ DIG af Liv Constantine

Kildematerialet, som Kåre Johannessen har gransket som baggrund for sin formidling af fortidens lyst og lidenskab, består af skriftlige kilder, men også af billedmateriale fra kalkmalerier i kirker til små, men meget eksplicitte, kunstværker i bogmanuskripter. Og konklusionen er, at der faktisk ikke er så stor forskel på, hvordan vores forfædre og -mødre levede og elskede, og hvordan lysterne føres ud i livet i dag. Der er dog også forskelle, forklarer Kåre Johannessen:

”I middelalderen talte man en del mindre om sex, end vi gør i dag, men dyrkede det tilsyneladende en hel del mere. I dag taler vi op ad døre og ned ad stolper om det; samfundet er gennem-seksualiseret, og der er sex overalt – busreklamer, ugeblade, reality-TV, film og så videre. Rigtig mange mennesker i dag har problemer med sexlivet og skriver til brevkasser eller opsøger sexologer. Det havde man i langt mindre grad dengang – til gengæld havde man problemer med kirke og myndigheder i et omfang, som vi ikke har det i dag.”

Lyst og lidenskab i middelalderen er en oplysende og farverigt skrevet bog, der kaster historisk lys over noget af det mest naturlige ved menneskelivet. Selv i dag kan vi både overraskes og lære af fortiden – også når dynen løftes i middelalderens sovekamre.

Fakta om bogen:

Lyst og lidenskab i middelalderen
Forfatter: Kåre Johannessen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740667912
Sidetal: 186
Vejl. pris: 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 9. april 2021

LÆS OGSÅ:  Klassisk værk om jødeforfølgelserne oversat til dansk