SINDSYGT! Facebook-bruger idømt fængsel for andre brugeres kommenterer

Den 52-årige administrator for Facebook-gruppen “Stå upp för Sverige” er nu idømt betinget straf og bøder, da han ikke har fjernet andres hadefulde kommentarer mod en folkegruppe, meddeler den svenske distriktsdomstol i Eskilstunas tirsdag.

Anklagen mod den 52-årige mand har vakt opmærksomhed, fordi han ifølge anklageren har begået en overtrædelse af loven om ansvar for elektroniske opslag.

Det er en lov, der kun er blevet anvendt én gang før, hvilket resulterede i en frifindelse.

Ifølge loven behøver sagsøgte ikke selv at have skrevet et indlæg, der for eksempel udgør had mod en befolkningsgruppe.

Den 52-årige mand blev i stedet anklaget for at han i egenskab af administrator af Facebook-gruppen “Stå upp för Sverige” ikke har fjernet otte “groft krænkende kommentarer, som andre mennesker havde skrevet”, som retten udtrykker det.

Retten i Eskilstuna deler anklagerens opfattelse af, at kommentarerne udgjorde tilskyndelse til had mod en befolkningsgruppe, og at dette var indlysende.

“Retten fandt, at manden må have set seks af disse kommentarer, og at han derfor havde til hensigt ikke at fjerne dem. Manden var også blevet opmærksom på tilstedeværelsen af ​​de to andre kommentarer, men forblev passiv”, skriver retten i en pressemeddelelse.

Det betyder, at svenskere, der driver Facebook-grupper, kan holdes ansvarlige for andres kommentarer om, at indlæggene udgør”indlysende” had mod en befolkningsgruppe.

Dette kan have store konsekvenser for ytringsfriheden i Sverige, da privatpersoner, der driver Facebook-grupper, næppe har ressourcer til nøje at kontrollere de skrevne kommentarer.

Den 52-årige er dømt af en enkelt svensk distriktsdomstol til betinget dom og bøder.

Det skriver det svenske medie Fria Tider.