Site icon 24NYT

Sjælden og truet svampeart fundet i Gladsaxe

Smuk Rødblad er opført som sårbar på Den Danske Rødliste, fortegnelsen over arter i Danmark, der er blevet vurderet til at være i risiko for at uddø.

Store fund kan også komme i små formater. Det må være konklusionen, efter den sjældne og truede svampeart Smuk Rødblad for nylig dukkede op i en skovmose ved Radiomarken i Bagsværd, som er et fredet område med en særlig naturtype.

– Den blå svamp er lillebitte, men lyste op på en træstub i den mørke skovbund. Det gav et sus i kroppen, da jeg fik øje på den. Både fordi den er sjælden og truet, men også fordi den virkelig lever op til sit navn, siger naturmedarbejder Anders Adams, der gjorde fundet.

Flere andre sjældne arter er også dukket op i Gladsaxe på det seneste. I 2018 var det den sjældne sommerfugl Femplettet Køllesværmer, der dukkede op i klimatilpasningsparken Kong Hans Have efter årtiers fravær. I sommeren 2020 dukkede så den hvepselignende sommerfugl Snyltehveps-glassværmer, humlefluen Villa Hottentotta og den grønne våbenflue Oxycera Trilineata op. Alle tre i arealer, som er ”Vilde Med Vilje” og vokser helt eller delvist vildt samt får registreret udviklingen i biodiversitet. Siden 2017 er den meget sjældne bille Hasselbuk desuden fundet i Radiomarken, som er et af de eneste kendte ynglesteder i Danmark.

Særlige levebetingelser giver biodiversitet

Smuk Rødblad er opført som sårbar på Den Danske Rødliste, fortegnelsen over arter i Danmark, der er blevet vurderet til at være i risiko for at uddø. Den er primært knyttet til den helt særlige naturtype elleskov. Det er en skovtype på fugtig bund, som er gået stærkt tilbage, men som blandt andet findes i ellemosen ved Radiomarken. Elletræerne kan, som de eneste danske træer, stå med rødderne helt i vand ligesom mangrovetræer fra mere eksotiske himmelstrøg, og de særprægede skovmoser kan rumme en stor og særlig biodiversitet. I Radiomarkens ellesump, som området også kaldes, får træerne desuden lov til at falde naturligt sammen, når de dør, og det er netop i de døde og halvdøde elletræer, at den sjældne Smuk Rødblad lever. Her nedbryder den det døde træ og er dermed en del af naturens evige kredsløb.

I Gladsaxe findes der også skovmoser langs Lyngby Sø, i Aldershvileparken ved Bagsværd Sø, i Smør- og Fedtmosen samt små partier i Høje Gladsaxe Park.

Smølfeblå trods sit navn

Den truede svamp hører til slægten rødblade, som har navnet fra deres rosa sporer. Sporerne farver lamellerne på de fleste rødblade rosarøde. Smuk Rødblad hører dog til en særlig undergruppe med blå nuancer, så på trods af sit navn kan den faktisk nærmest ligne noget fra Smølfernes univers med sin blålige og meget markante farve.

Bæredygtighed på dagsordenen

I Gladsaxe har bæredygtighed og biodiversitet længe været på dagsordenen, men det fik et helt særligt løft, da kommunen i 2018 indarbejdede FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling direkte i sin kommunestrategi som den første kommune i Norden. Gladsaxe Byråd vedtog samme år strategien Vores Grønne Gladsaxe. Med den arbejder Gladsaxe blandt andet for at forbedre levesteder og spredningsmuligheder for planter og dyr. Det gælder både i de fredede naturområder og i arbejdet for en mere varieret og rig bynatur med større biodiversitet.

Exit mobile version