Skal du flytte efter sommerferien? Så meget koster det at flytte i lejebolig

Opgørelsen fra BoligPortal, Danmarks største lejeboligportal, viser, hvad det koster at flytte i lejebolig i landets største byer. En udlejer har ud over første måneds husleje ret til at kræve tre måneders husleje i depositum samt tre måneders husleje i forudbetalt leje, når en ny lejer skal flytte ind. Det betyder også, at der hvor huslejepriserne er højest, er indflytningsprisen det også.

For en 2 værelses lejlighed i Aalborg er den gennemsnitlige indflytningspris på 21.684 kr. Til sammenligning koster det i gennemsnit 40.355 kr. i København for samme størrelse – dvs. næsten dobbelt så meget som i Aalborg.

“Det kan være en dyr fornøjelse at flytte hjemmefra, og mange kommende studerende kan blive overrasket over de udgifter der medfølger. Hvis man ikke allerede har pengene, så kan sommerferien måske bruges på at tjene de sidste penge, eller man kan spørge om et lån hos familiemedlemmer. Når først pengene til indflytningen er fundet og betalt, er der heldigvis lysere tider forude”, siger Anders Hyldborg, der er adm. direktør hos BoligPortal.

Det er særligt unge og studerende, som skal flytte for første gang, der kan få problemer med at finde det store engangsbeløb til udlejeren, og forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea råder de unge til at undgå banklån i første omgang.

Børneopsparingen gør en forskel

En målingen blandt 1.000 unge i alderen 18-29 år, som YouGov har udført for Nordea viser, at halvdelen af de unge har penge stående på deres børneopsparing, som de har kunnet trække på, når de flytter hjemmefra. Tallet er ens over hele landet og gælder både kvinder og mænd.

“Det vi ser er, at børneopsparingen gør en reel forskel for mange unge, når de flytter hjemmefra. Det er med andre ord en myte, at pengene bare går til tant og fjas”, siger Forbrugsøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Fem gode råd til unge – og deres forældre

  1. Lav et budget over de faste udgifter måned for måned
  2. Udregn et månedligt beløb til mad, tøj, hygiejne, transport og lidt sjov
  3. Stil efter at have lidt penge på en opsparingskonto til ufoudsete udgifter
  4. Husk indboforsikringen, hvis den unge ikke længere er dækket af forældrenes familieforsikring
  5. Find et studiejob, der kan være med til at give lidt luft i økonomien

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)