Skræmmende! Stor test af overtøj til børn: 90% indeholdt miljøgifte

En undersøgelse foretaget af Norsk Institut for Vandforskning viste, at meget overtøj til børn indeholder uønsket kemi og miljøgifte. Der er især tale om fluorkarboner, der er skadelige for miljø og sundhed. Se her, hvilke mærker der klarede sig bedst og værst i testen.

Kun tre mærker viste sig fri

Testen viste, at 31 ud af 34 stykker børnetøj viste sig at indeholde miljøgifte. Kun mærkerne Name-it, MOLO og Reima viste sig helt fri for uønskede miljøgifte. Overtøjet er blandt andet testet for de såkaldte fluorkarboner, det typisk indgår i imprægneringen af overtøjet. Fluorkarboner kan udgøre en helserisiko, men man ved ikke alt om deres påvirkning på helbreddet. Til gengæld er et meget skadeligt for miljøet. Selve fremstillingsprocessen kan udlede gasser, der skader ozenlaget. Desuden udsættes fabriksarbejdere for store mængder dagligt.

LÆS OGSÅ:  Kræftens Bekæmpelse: Alle drenge bør tilbydes gratis HPV-vaccination

Disse mærker er de største syndere

Populære mærker som Wheat, Friends fra Coop og Helly Hansen endte i bunden af testens resultater. I produkter fra mærkerne fandt man høje værdier af miljøgifte.

Børn er særligt udsatte

Det giver mening at tænke over miljøgifte og uønsket kemi, når man køber nyt overtøj til børnene. Børn er nemlig ekstra udsatte for påvirkning af de kemiske stoffer. Deres hud er tyndere og mere sart, hvorfor de kan få større risiko for at udvikle allergi eller andet senere i livet.

Kilder: Framtiden.no, Norsk institut for Vandforskning, Startpakke.com

Kommentarer