Skyderi, tæsk, bortførelse, hundebid m.m. – så nemt slipper to bandemedlemmer i straf

Et voldsomt angreb på to personer midt i et tætbebygget boligkvarter i Brabrand i januar koster to mænd på 26 og 28 år henholdsvis seks og otte års fængsel. Derudover har begge nu forbud mod at opholde sig i Aarhus Vest og i Brabrand i ti år efter deres løsladelse. Den 28-årige blev samtidigt idømt en betinget udvisning. Det slog Retten i Aarhus fast i dag.

De to mænd er begge medlem af Brabrand-gruppen, og de blev kendt skyldige i kl. 1.10 den 29. januar i forening med en gruppe andre mænd at have overfaldet to personer, de havde en konflikt med. Opgøret fandt sted på Dortesvej i Brabrand, hvor gruppen bevidst kørte ind i de to mænds bil, affyrede flere skud og blandt andet ramte en 22-årig mand i foden og sprøjtede ham i ansigtet med peberspray. Den anden person, det gik ud over, fik på ukendt vis skader på sin ene hånd. Under angrebet blev en tilfældig parkeret bil også ramt af skud.

Flere beboere i området så og hørte det voldsomme overfald og ringede til politiet, der ud fra vidneudsagn på stedet kort efter kunne anholde den 28-årige mand. Senere fandt Østjyllands Politi også frem til den 26-årige.

I retten blev begge dømt efter straffelovens §81b, som giver ekstra straf for at anvende skydevåben på et offentligt sted.

Dømt for angreb med hund
Den 28-årige blev i retten også dømt for et forhold begået under bandekonflikten i sommeren 2017, hvor han den 30. juni sammen med fem andre mænd tvang et rivaliserende bandemedlem ind i en kassevogn, hvor de slog ham gentagne gange med et slagvåben og fik en hund til at bide ham flere gange, inden de efterlod ham et sted i Brabrand.

I det forhold blev den 28-årige dømt efter den såkaldte bandeparagraf i straffeloven 81a, der kan give en skærpet straf, hvis forbrydelsen kan relateres til en bandekonflikt. I samme sag har fire andre mænd allerede fået dom i Byretten.

Anklager: Vigtigt med opholdsforbud
Anklagerne i sagen var Rosa Pape og Tanja Fogt. De er begge tilfredse med dommen til de to mænd.

– Skudepisoden i januar i år skabte stor utryghed i et boligområde, hvor der bor rigtig mange mennesker. Jeg er tilfreds med, at retten med dommen viste, at det får en meget hård konsekvens, når man på den måde tilsidesætter hensynet til andre mennesker og bruger skydevåben i det offentlige rum til fare for uskyldige borgere, siger Rosa Pape.

Anklageren hæfter sig også særligt ved det opholdsbud, som de to mænd blev idømt.

– Derudover er jeg tilfreds med, at de tiltalte også fik et opholdsforbud, idet det er en afgørende måde, hvorpå der kan dæmmes op for den utryghed, frygt og magtesløshed som bandemedlemmer gennem deres kriminalitet skaber hos borgerne. Det betyder at de i mange år frem ikke kan opholde sig i det område, hvor de med deres kriminalitet har skabt utryghed, siger Rosa Pape.

Begge mænd nægtede sig skyldige og tog sig betænkningstid i forhold til at anke.

Kommentarer