Patienterne bør betale mere af egen lomme for at blive undersøgt og behandlet i det overbebyrdede danske sundhedsvæsen. Det er holdningen blandt eksperter i regeringens Robusthedskommission, som direkte anbefaler, at der arbejdes på at indføre en øget brugerbetaling for patienter i det offentlige sundhedsvæsen, skriver Berlingske.
” ’Vi er nødt til at få skabt en forståelse for, at det er nødvendigt at reducere trækket på det offentlige sundhedsvæsen. Her kommer vi ikke uden om at drøfte egenbetaling. Det er et væsentligt instrument til at foretage de nødvendige prioriteringer, selvom det er kontroversielt’, siger et fremtrædende medlem af kommissionen, professor i sundhedsøkonomi Mickael Bech.
Lige nu er brugerbetalingen i Danmark koncentreret på ret få områder, primært medicin, tandlæge og hjælp fra psykolog og fysioterapeut. Den bør dog udvides til andre områder som f.eks. egenbetaling på en plejebolig eller praktisk hjælp i eget hjem, mener Robusthedskommissionen.
En ekspertrapport fra AKF (Anvendt Kommunal Forskning – red.) påviste allerede for ti år siden, at gebyrer på mellem 25 og 180 kroner ville få borgerne til at gå sjældnere til læge og bruge mindre medicin, og at forbruget af de betalingsbelagte ydelser ville blive reduceret med mellem 10 og 25 procent”.