SMS skyld i trafikulykke

sms texting car driving trafic

Du kender det uden tvivl godt. Du sidder bag rattet. Du har travlt, er stresset. Og mens du kører bil, skal du også lige sende en vigtig SMS. De fleste gange går det godt.

Men en dag i august gik det helt galt for en 20-årig kvinde fra Vestjylland.

Netop fordi hun i nogle få sekunder ikke var opmærksom på trafikken, men på smartphonen, kørte hun galt.

Kvinden kørte direkte ind i en bunke sand, der var placeret i højre side af vejbanen. Bilen, en knap et år gammel Kia Rio, ramte derefter en stor container, der var placeret bagved, væltede om på taget og endte til sidst i den modsatte vejbane – halvt på fortovet, halvt på vejen.

– Jeg kan slet ikke huske nogen detaljer fra selve ulykken eller den SMS, jeg var i gang med at se på, fortæller den 20-årige.

– Jeg registrerer, at der er et bump, hvorefter jeg sætter bilen i tredje gear. Derefter sortner det for mine øjne. Bilens airbag bliver udløst af det bratte møde med sandbunken. Og det gør, at alt nu bliver hvidt omkring mig.

LÆS OGSÅ:  Livevisninger direkte fra Det Kongelige Teater

– Og da bilen igen holder stille, lægger jeg mærke til, at jeg stadig har hænderne på rattet og har presset mig tilbage i sædet. Men jeg har fuldstændig mistet orienteringen og aner ikke længere, hvor jeg befinder mig, fortæller den unge bilist.

Totalskadet
Kvinden har siden uheldet lidt af varig hovedpine, men har ellers ikke nogen fysiske skader fra ulykken.

Bilen er omvendt totalskadet, og de få sekunders uopmærksomhed har dermed bogstaveligt talt kostet kvinden dyrt.

Ulykken sidder stadig i kroppen.

– Jeg bliver stadig meget påvirket, når jeg tænker tilbage på, hvad der skete, og hvad der kunne være sket. Tænk, hvis jeg var kommet til at køre nogen ned. Nu skete der heldigvis udelukkende materiel skade. Og jeg har lært en vigtig lektie. Jeg lægger telefonen langt væk, når jeg kører bil. Der er aldrig noget, der haster så meget, at man skal være uopmærksom, når man kører bil, understreger den 20-årige.

LÆS OGSÅ:  84-årig kvinde offer for udlændinges tricktyveri

Langt fra alene
Den kvindelige bilist er langt fra alene, når det gælder årsagerne til trafikulykker.

Hele 28 procent af de bilister, der har kørt galt eller har været ved at køre galt i Syd- og Sønderjyllands politikreds, oplyser i en ny, landsdækkende undersøgelse, at de var mentalt uopmærksomme, da hændelserne fandt sted.

Det vil sige, at de sad i egne tanker, var stressede eller trætte.

De 28 procent går også igen, når man ser på tallene på landsplan.

Undersøgelsen kommer fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, hvor over 4.300 bilister har medvirket.

Og otte ud af 10, der medvirker i undersøgelsen, vurderer desuden, at situationen kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede bag rattet.

LÆS OGSÅ:  Ung mand fundet død i vandet

Koster liv
Fra 2011 – 2015 mistede i alt 25 bilister i Syd- og Sønderjylland livet i trafikulykker, hvor der var uopmærksomhed involveret, fremgår det af oplysninger fra Vejdirektoratet.

På landsplan lå tallet på 283.

En landsdækkende kampagne, der kører frem til den 8. oktober, fokuserer på mental uopmærksomhed i trafikken – og der kommer også til at være aktiviteter i Syd- og Sønderjylland.

Gode råd
I forbindelse med den aktuelle kampagne ”Kom ud af din boble – kør bil, når du kører bil” har Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension udarbejdet en række gode råd, der kan hjælpe trafikanterne med at blive mere fokuserede bag rattet: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/koer-bil-naar-du-koerer-bil?id=15649#15649

Kvinden optræder anonymt i interviewet, men Syd- og Sønderjyllands Politi er bekendt med hendes identitet.

 

Skriver du selv beskeder, mens du kører? Skriv gerne din holdning til dette i kommentarfeltet herunder.

Kommentarer

STØT 24NYT EN GANG OM MÅNEDEN

Vælg beløb