SMV-fokus skal hjælpe ledige akademikere i job

Torsdag mødtes beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med fire jobsøgende. En af dem var Louise Nygaard Meissner, der stod overfor, at skulle tilbage til jobmarkedet, efter at have arbejdet som lektor. I den proces oplevede hun flere udfordringer med et rigidt beskæftigelsessystem. Nu efterlyser hun et system, der giver ledige akademikere bedre redskaber og muligheder for at få foden indenfor i de mindre virksomheder. Hovedorganisationen Akademikerne, stemmer i, og formand Lars Qvistgaard peger på et kæmpe uforløst potentiale i at hjælpe akademikere ud i SMV’erne.

Louise er uddannet cand.scient., og er medlem af Ingeniørforeningen, IDA. Da hun blev arbejdssøgende, tog hun på jobsøgningskursus i Akademikerkampagnen, hvor hun fik nye redskaber og inspiration til at række hånden ud til de små- og mellemstore virksomheder i Midtjylland, hvor hun bor. Indsatsen bar frugt, og Louise fik et nyt job.

Louise Meissner

Torsdag var hun en af de fire, der var inviteret til en snak med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om deres erfaringer med at søge job i en corona-tid. For Louise er det vigtigt at understrege, at selvom ledighed kan ramme alle fag og jobtyper, så har de ikke nødvendigvis brug for den samme type hjælp for at komme i job. For Louise blev beskæftigelsessystemet en begrænsning mere end en hjælp. Efter mødet med Peter Hummelgaard sagde Louise:

”Jeg sagde til ministeren at vi har brug for et mere fleksibelt system, hvor der både er plads at starte aktiviteter, der på sigt kan føre til at man skaber sig eget job, og til at gøre sig dygtigere. Jeg har aldrig mødt en ledig, der ikke gerne ville i job, hurtigst muligt. Der er ikke nogen grund til at ledige skal føle sig som jaget vildt, når de søger job. De er pressede nok i forvejen. Det der er brug for er redskaber til at komme videre i jobsøgningen, og et system der bakker op om processen, i stedet for at begrænse det”

Hos hovedorganisationen Akademikerne, bakker formand Lars Qvistgaard op og efterlyser tillid i beskæftigelsespolitikken. Alt for længe har fokus været på at forsøge at presse ledige i job ved bl.a. at skære i dagpengene. Ifølge Qvistgaard skal fokus i stedet været på at sikre de rigtige redskaber, der faktisk rykker de ledige tættere på arbejdsmarkedet:

LÆS OGSÅ:  "Historisk aftale" fjerner bureaukrati og forenkler reglerne for ledige

“Der opstår ikke nye jobs, fordi der skæres i dagpengene. De ledige har ikke brug for pisk, de har brug for redskaber og initiativer, der rent faktisk hjælper dem i arbejde. Hvis vi formår at hjælpe de ledige ud i SMV’erne, er der potentiale for en kæmpe gevinst. Både for de ledige og for SMV’erne – og for sammenhængskraften i samfundet, da de mindre virksomheders omstilling er meget vigtige for de mange lokale jobs, der findes her ”

Afslutningsvis peger Qvistgaard på, at der allerede ligger 22 konkrete anbefalinger fra Partnerskab for dimittender hurtigere i job, der bl.a. fokuserer på at skabe akademikerarbejdspladser i mindre virksomheder, ligesom Akademikerne har udarbejdet et forslag til en omstillingspilot – en erhvervstøtteordning, der kan booste indsatsen med at få akademikere ud i SMV’erne, og samtidig kick-starte den grønne omstilling:

“Jeg håber, at Peter Hummelgaard bruger dagens møde med de fire ledige, som afsæt til at prøve nogle nye veje af inden for beskæftigelsesindsatsen, der løfter både ledige og virksomheder. Et godt første skridt er en erhvervsstøtteordning, der giver SMV’erne her i krise-tiden langt bedre muligheder for at ansætte højtuddannede at skabe udvikling i SMV’erne ”.

Louise Meissner og Peter Hummelgaard

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)