Snak om krig i Sverige høres ikke længere kun blandt indvandringskritikere.
Den svenske kriminolog Amir Rostami har svært ved at finde noget land at sammenligne med, når det gælder bombesprængninger i det før så trygge og velordnede Sverige.
“Antallet af bomber savner modstykke i Europa, måske i hele verden”, fortæller han ifølge det svenske dagblad Dagens Nyheter.
Amir Rostami, der er forsker ved Stockholms Universitet og tidligere sikkerhedsrådgiver for svensk politi og den svenske stat, er ikke bange for at sammenligne tilstanden i Sverige med krig:
“Vi må desværre kigge på krigszoner for at finde noget lignende”.
Berømthed advarer mod indvandring
Advarsler om krigslignende tilstande har mest været noget, den indvandringskritiske fløj diskuterede. Men snakken om krig i Sverige har bredt sig til mere end forskermiljøet, hvor Amir Rostami har sin gang.
Den succesfulde – og i Sverige berømte – forretningsmand Leif Östling har luftet samme tanke, hvilket har skabt stort mediepostyr i Sverige. Det er ikke almindeligt i Sverige, at personer fra den økonomiske, journalistiske eller politiske elite taler kritisk om de åbenlyse problemer. Det skete i et interview med netmediet Swebbtv.
Leif Östling er tidligere direktør for det verdenskendte lastbilproducent Scania firma og formand for Svensk Näringsliv, som kan sammenlignes med Dansk Industri.
“Vi har taget alt for mange mennesker udefra. De, der kommer fra Mellemøsten og Afrika, lever i et samfund, som vi forlod for næsten hundrede år siden”, mener han.
Advarer om krig i dele af landet
74-årige Leif Österling, der blandt mange svenskere er en kendt og afholdt kendis-forretningsmand, advarer om borgerkrig i Sverige:
“Hvis dette fortsætter ender vi muligvis i en ukontrolleret situation, hvor vi måske endda bliver nødt til at gøre brug af vores militær, fordi der kommer krig i landet i visse områder”, fortæller han til Swebbtv.
Leif Österling påpeger, at tiden er knap, hvis problemerne skal løses.
Den danske S-regering har bebudet, at den vil dæmme op mod den eskalerende situation i Sverige med grænsekontrol “et par gange om ugen“.