Snavs er gift for datatransmissionen

Stadig højere transmissionshastigheder har gjort tophygiejne i forbindelse med fibersamlinger meget vigtig. Omhyggeligt fiberarbejde er en investering i bedre driftssikkerhed.

Snavs er en af de mest almindelige årsager til fejl i optiske forbindelser til højhastighedsdatatransmission. Forklaringen er, at nogle teknikere og installatører har glemt den gode gamle dyd renlighed, når de arbejder med fiberforbindelser. Det mener Jesper Andersson, salgsingeniør hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller og som den eneste i Norden akkrediteret specialist i design af datacenter- og kommunikationsnetværksteknologi (DCDC og RCDD) af den globale vidensinstitution BICSI.

”I fiberinstallationernes barndom var der næsten hysterisk opmærksomhed på snavs, men det har ændret sig. Fiberinstallationer er blevet hverdag, og det har ført til en nogle gange lidt for afslappet holdning til renlighed i forbindelse med for eksempel patching i krydsfelter,” siger han.

Høj risiko for fejl
Ifølge Jesper Andersson indebærer snavs i fiberoptiske systemer en høj risiko for nedsat transmissionshastighed eller fejl, og transmissionshastighedernes himmelflugt har gjort det endnu vigtigere at holde fiberforbindelserne absolut fri for støv og snavs.

”Tidligere kunne man i nogle tilfælde operere med et tab i signalstyrke på op til 11 dB uden kritisk forringet transmission. Derfor betød en smule snavs ikke helt så meget. I dag, hvor vi opererer med transmissionshastigheder på op til 100 Gb – 100 milliarder bits pr. sekund, må tabet højst være 1,5 dB. Derfor kan det betyde rigtig meget, hvis der er snavs i en konnektor,” forklarer han.

LÆS OGSÅ:  Ny undersøgelse: Danske virksomheder dumper i datastrategi

Komponenter er ikke rene
Store signaltab kan skyldes, at mange går ud fra, at transmissionselementer som patchkabler, pigtails, konnektorer og mellemled er helt rene, når de kommer fra fabrikken.

”Det er desværre langtfra tilfældet. Derfor er det vigtigt, at alt bliver rengjort, inden det tages i brug,” siger Jesper Andersson.

Investering i driftssikkerhed
Han peger på, at omhyggelig fiberrengøring og montering også er en investering i højere driftssikkerhed på langt sigt.

”Problemet med mangelfuld rengøring er, at den ikke altid har konsekvenser med det samme. I mange tilfælde vil en installation virke til at starte med. Men når der senere patches i installationen, kan snavset flytte sig og med tiden samle sig i midten af stikket og forhindre, at lyset kommer igennem. I værste tilfælde kan snavset blive brændt fast og ødelægge stikket,” forklarer Jesper Andersson.

Nem og sikker løsning
Han anbefaler, at rensningen udføres, umiddelbart inden installationen tages i brug. Det nedsætter risikoen for forurening med byggestøv eller andet snavs. Og så skal der renses korrekt og med de rigtige hjælpemidler. Den nemme og sikre løsning hedder fiberoptiske rensekassetter, som hverken indeholder sundhedsskadelige eller brandfarlige væsker og derfor kan transporteres i en servicebil uden sikkerhedsgodkendelse.

Fiberforbindelser kan også renses med et særligt vandbaseret middel, som er sikkert at bruge og transportere. Det kan være nødvendigt ved særligt snavsede konnektorer. I så fald skal der efterfølgende tørrenses med egnede, fnugfrie servietter. Forhåndenværende midler som kontaktrens, trykluft eller en aftørring i arbejdstøjet er bandlyst.

LÆS OGSÅ:  Nu bliver data om lyn og hav gratis

”Kontaktrens indeholder olie, trykluft tilfører lige så meget snavs, som den fjerner, og aftørring i tøjet afsætter fibre, så stikket oftest vil være mere snavset end før,” siger Jesper Andersson.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)