I et nyt panel med deltagelse af en stribe af landets førende juridiske eksperter mener et flertal, at retssikkerheden bliver truet af regeringen og Folketinget, som med ændringer i epidemilovgivningen har fået vidtgående og ekstraordinære beføjelser til at gribe ind i de grundlæggende frihedsrettigheder. Samtidig finder topjuristerne de politiske tiltag helt ude af proportioner med den udfordring, som covid-19 udgør. Det skriver Berlingske.
På en række områder er der vedtaget regler, der gør undtagelser fra lovfæstede rettigheder. På den måde slækker man på den beskyttelse, der normalt ligger i vores retssystem og den lovgivningspraksis, vi kender her til lands som et parlamentarisk demokrati
Regeringen fremhæver, at dens coronalovgivning er udstyret med såkaldte solnedgangsklausuler, så lovene står til at udløbe efter et års tid, er ringe trøst. Men erfaringen både fra en dansk sammenhæng og en international er, at solnedgangsklausuler ikke er en universalsikring, fordi der ofte vil ske det, at der bliver opbygget en argumentation fra magthaverne om, at den vidtrækkende lovgivning alligevel ikke helt kan undværes og derfor ofte forlænges eller gøres permanent.