Står til at blive EUs næste formand: Vil tage partistøtte fra EU-kritiske partier

EU-parlamentets største parti har for nyligt valgt deres spidskandidat til kommisionsformand. Det kan blive  endnu et hårdt slag imod demokratiet, mener dansk politiker.

EU-parlamentets største parti, Det Europæiske Folkeparti (EPP), har valgt deres spidskandidat til posten som kommisionsformand.

Det Europæiske Folkeparti har som det største parti i parlamentet traditionelt ret til at vælge, hvem der skal være EU-kommissionens formand.

Og EPP peger på EU-politikeren Manfred Weber. Han kommer fra det tyske parti CSU, der er den tyske kansler Angela Merkels (CDU) regerings partner.

Ingen støtte til EU-kritikere

Skulle det forventelige ske, at Manfred Weber indtager posten som kommissionsformand efter den nuværende formand, Jean-Claude Juncker, vil EU-kritiske partier formenligt skulle vinke farvel til partistøtte fra EU.

Ifølge Manfred Weber bør EU nemlig kun støtte EU-partier, der bakker op om unionen.

“Europæiske partier, hvis mål er at at ødelægge den Europæiske Union, som det højreradikale Le Pen og store dele af partiet Alternativ für Deutschland, skal ikke modtage støtte fra europæiske kasser,” fortæller Weber til Welt.

EU-ordfører: “Hårrejsende”

Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth er bekymret over Manfred Webers udmelding:

“Det er i meget høj grad bekymrende. Vi taler jo om den formentlig kommende kommissionformand, og dermed er det meget realistisk, at det kommer til at ske. Det her handler jo om, at EU’s mest magtfulde mand vil tage partistøtten fra partier, han er uenig med. Det svarer til, at den danske regering ville sige, at Enhedslisten og Alternativet ikke skulle have nogen penge,” fortæller Kenneth Kristensen Berth til 24NYT.

LÆS OGSÅ:  Klumme: EU får én over næsen af lilleputlandet Schweiz

Kenneth Kristensen Berth mener, at det er meget sigende om EU’s udvikling, når EU-parlamentets største parti peger på en formandskandidat, der vil forskelsbehandle partier. Ifølge DF’eren er det et slag imod demokratiet:

“Vi taler jo om partier, der er demokratisk valgt på linje med Manfred Webers eget parti. Det er særdeles udemokratisk. Jeg synes, det er hårrejsende.”

Fra Danmark sidder de Konservatives Bendt Bendtsen i Det Europæiske Folkeparti.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)