Site icon 24NYT

Statens administration er vokset med 4.800 ’kolde hænder’ under SVM-regeringen

Væksten i antallet af administrative ansatte i ministerier og styrelser fortsætter på fuld drøn under SVM-regeringen, der ellers har en ambition om at nedbringe bureaukratietviser ny CEPOS-analyse.

Karsten Bo Larsen Foto: Jakob Melgaard

SVM-regeringen ønsker at nedbringe den hurtigt voksende mængde administration i staten. Men en ny analyse fra CEPOS viser, at virkeligheden allerede har overhalet regeringens ambitioner.

I løbet af SVM-regeringens korte tid ved magten er antallet af administrative ansatte i ministerier og styrelser steget betydeligt mere, end regeringen planlægger at reducere. Og tallene udmærker sig tilmed ved at være renset fra en lang række jobfunktioner, der ligger tættere på borgerne.

”Altså er blandt andre dommere, anklagere og undervisere ikke talt med.  Vi har i analysen kun fokus på de ‘rigtige’ administratorer og ledere, der ikke leverer direkte borgerrettede ydelser,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

På under to år er antallet af administrative fuldtidsstillinger således vokset med 4.800, hvoraf 4.000 er akademikere og ledere. Og siden 2011 er antallet af fuldtidsstillinger inden for ledelse og administration steget med 22.200. Sidstnævnte har kostet statskassen op mod 14 milliarder kroner om året.

”Skiftende regeringer har helt åbenlyst slet ikke kunne holde styr på det, hvilket blandt andet skyldes den stigende mængde lovgivning, og at administration har det med at føre til mere administration,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Derfor foreslår CEPOS at indføre et loft over bureaukrater, som bliver indført i budgetloven, så man ikke kan omgå det.

”Hvis man vil have varme hænder frem for kolde hænder, skal man turde styre og prioritere. Det er jo i sidste ende op til politikerne, om man vil have mere borgernær velfærd frem for administration,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for uddybende kommentarer.

Læs analysen her.

Exit mobile version