Statens Serum Institut er lagt ned

Midt i årtiers værste sundhedskrise er Danmarks bolværk i kampen mod coronavirussen, Statens Serum Institut (SSI), kraftigt svækket, skriver Berlingske.

Engang var Statens Serum Institut verdensberømt for at kunne udvikle nye vacciner, men efter 10 år med besparelser, frasalg og ledelseskaos er Danmark nu afhængig af udenlandsk vaccineproduktion samt dansk erhvervsliv i kampen for at stoppe coronavirussen.

Topforskere har forladt instituttet, kun én af tre poster som fagdirektør er fuldtidsbesat, og den øverste direktør er fritaget for tjeneste, mens coronakrisen raser.

Lige nu er SSI halvt lagt ned af forskellige uheldige omstændigheder. En krise som den nuværende bliver jo ikke bedre, når flere af personerne med de store kompetencer ikke er der mere”, siger tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde bl.a., at myndighederne forventer et stort antal smittede danskere, indtil en vaccine er klar, men en sådan vil altså næppe komme fra SSI foreløbigt.

I den aktuelle coronakrise handler det om forsyningssikkerhed, men den har Danmark ikke.

Kommentarer