Site icon 24NYT

Store drenge og unge mænd kommer oftest til skade ved fyrværkeriulykker

Fyrværkeri er flot, men kan forvolde stor skade på mennesker og bygninger. Følg nytårsrådene for at sikre din aften, anbefaler Topdanmark. Foto: Colourbox/P. Qvist

Ved ca. 8 ud af 10 ulykker i forbindelse med fyrværkeri er det store drenge og unge mænd, der kommer til skade. Sydøstjyllands Politi opfordrer borgerne til at følge de fem gode råd om fyrværkeri, og at forældre taler med deres børn om sikkerhed og fyrværkeri.

 

 

Mange forbinder fyrværkeri med fest og farver, men fyrværkeri, der ikke bliver brugt efter forholdsreglerne, kan have alvorlige konsekvenser. Særligt de store drenge og unge mænd kommer til skade i ulykker med fyrværkeri. Faktisk var denne gruppe involveret i ca. 8 ud af 10 fyrværkeriulykker sidste år.

”Hvert år oplever vi desværre fyrværkeriulykker, og særligt de unge mænd og drenge er i risiko for at få varige skader på hænder og ansigt. Derfor opfordrer vi til, at man som forældre tager en snak med sine børn om farerne ved fyrværkeri. Og det gælder både de små og de noget større børn,” siger Politiinspektør for Beredskabscentret i Sydøstjyllands Politi, Morten Anker Jensen.

Sidste år ramte to tredjedele af fyrværkeriskaderne børn og unge under 26 år. Størstedelen af dem var mænd eller drenge. Af de tilskadekomne havde en tredjedel af børnene under 10 år selv antændt fyrværkeriet, mens det blandt de 11-14 årige var 84 procent.

 

Brug altid fyrværkeri med omtanke – og husk beskyttelsesbrillen

Ved årsskiftet 2022/2023 kom 195 danskere på skadestuen efter ulykker med fyrværkeri. Heraf var 36 kommet alvorligt til skade.

 

En tredjedel af de tilskadekomne sidste år var tilskuere til fyrværkeri – og kun hver sjette tilskuer havde beskyttelsesbriller på. Blandt tilskuerne, der fik fyrværkeriskader, pådrog 34 procent sig øjennære skader, 31 procent brandsår og en fjerdedel håndskader.

”Tallene viser, at det er alvor. Vi kan kun på det kraftigste opfordre til, at man følger de fem råd for fyrværkeri og altid tager beskyttelsesbriller på, også selvom man er tilskuer og måske føler, at man står på sikker afstand,” siger Politiinspektør Morten Anker Jensen.

Husk at affyre fyrværkeri med omtanke og følg Sikkerhedsstyrelsens fem gode råd:

Man skal være over 18 år for at købe nytårsfyrværkeri. Personer mellem 15 og 18 år må købe helårsfyrværkeri i form af knaldperler, knallerter, bordbomber, stjernekastere og lignende.
Fra den 15. december 2023 er det tilladt at købe lovligt fyrværkeri, og det må fyres af fra den 27. december 2023 til og med den 1. januar 2024.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der har fyrværkeriområdet under sig, og man kan læse mere om fyrværkeri på  https://www.sik.dk/privat/fyrvaerkeri 

Statistikken over fyrværkeriskader er opgjort af Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) på Odense Universitetshospital, som har samlet tal fra alle akutafdelinger på de danske sygehuse ved nytåret 2022/2023.

Exit mobile version