Studerende har svært ved at finde bolig

Manglen på studieboliger er blevet så udbredt, at flere end hver femte studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser i høj eller meget høj grad har haft problemer med at få tag over hovedet. Det viser en ny undersøgelse blandt 2.151 studerende lavet af Ingeniørforeningen, IDA.

Den tilspidsede boligsituation er ikke noget nyt fænomen, og derfor opfordrer IDAs studietalsperson Mathias Botoft Hansen til mere konkret handling fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

“Alt for mange studerende har svært ved at få tag over hovedet og bliver efterhånden henvist til hotelværelser. Hvis ikke man som studerende kan bo nogenlunde billigt indenfor rimelig afstand af sit studiested, er der en større risiko for, at korthuset begynder at vakle, og man dropper ud. Derfor skal der ske noget nu. Problemet er ikke nyt, og derfor er håbet, at regeringen speeder lidt mere op, så de fine intentioner bliver fulgt op med, at der kommer spader i jorden,” siger han.

Socialdemokratiet spillede i valgkampen ud med en midlertidig ”tag-over-hovedet-garanti”, som en slags plaster på såret, og regeringens boligudspil er igen præget af gode intentioner, mener Mathias Botoft Hansen.

”Der lægges op til at sætte farten op, så der hurtigere kan etableres flere studieboliger i København, og at kommunerne skal have mulighed for at planlægge ungdomsboliger i lokalplanerne. Det lyder godt, men omvendt ikkespecielt konkret,” siger IDAs studietalsmand.

LÆS OGSÅ:  Sommerhuse - årets klareste solstråle på boligmarkedet

Mathias Botoft Hansen understreger, at det haster.

”Nu har ministeren præsenteret sit udspil. Hvad der konkret kommer ud af det, vil vi naturligvis følge tæt. De første spadestik skal snart tages. Bygherrerne skal huske, at vi studerende ikke behøver luksus eller dyre designerkøkkener. Vi vil have et værelse med lys og med vand, tag over hovedet og trygge rammer for at udfolde vores studieliv,” siger Mathias Botoft Hansen.

I hvilken grad har du oplevet problemer med at finde en bolig som studerende?

Pct. 
I meget høj grad 8,3 
I høj grad 12,3 
I nogen grad 21,4 
I ringe grad 18,2 
Slet ikke 29,1 
Ved ikke 10,7 
I alt 100 

Kilde: IDA’s studenterundersøgelse 2021. Undersøgelsen bygger på svar fra 2.151 studerende på landets STEM-uddannelser.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)