Studerendes økonomi rammes hårdt under nedlukning

Manglende indtægter fra studiejob presser de studerendes økonomi, og mange må tage ekstra SU-lån

Op mod hver anden af de studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, der har studiejob, oplever under nedlukningen, at deres indkomstgrundlag er smuldret væk. Det viser en undersøgelse lavet af Ingeniørforeningen, IDA, blandt 1.221 studerende.

Blandt de studerende med studiejob, er fem procent blevet opsagt fra deres job, 41 procent er gået ned i tid på ønske eller opfordring fra deres arbejdsgivere, og ti procent er gået ned i løn. Samlet set vurderer de ramte studerende, at deres lønnedgang er på hele 72 procent.

De økonomiske udfordringer har indtil videre betydet, at godt hver tiende af de studerende med studiejob, har været nødsaget til at tage de ekstra SU-lån, og det bekymrer Mathias Botoft Hansen, der er talsperson for STEM Students, som er sammenslutningen af studiemedlemmer i Ingeniørforeningen, IDA.

”Det er mange studerende, der lige pludselig er tvunget til at gældsætte sig, for at kunne betale husleje og få mad på bordet. Pengene skal betales tilbage, og vi ved at økonomisk usikkerhed er en væsentlig motor for dårlig trivsel. Det er et selvmål, at den hjælp vi studerende kan modtage, blot midlertidigt støtter økonomien, men derefter potentielt hiver tæppet væk under os,” siger han.

Så længe Danmark kun er genåbnet i begrænset omfang, kan der gå lang tid, før studiejobbene vender tilbage, og derfor opfordrer Mathias Botoft Hansen til, at regeringen igen kaster et blik på de studerendes vilkår.

”Nu har regeringen forlænget perioden for at tage ekstra SU-lån, men det er altså en ordning, hvor staten kan se frem til fire procent i rente af den ekstra hjælp. Når staten investerer i firmaer og ansatte, burde den også gøre det samme for den næste generation,” siger han.

Har du oplevet noget af følgende som konsekvens af Corona-situationen?

Ja Nej
Er du blevet opsagt fra dit job? 5% 95%
Er du gået ned i tid på ønske/opfordring fra din arbejdsgiver? 41% 59%
Har du afviklet ferie eller afspadsering på ønske/opfordring fra din arbejdsgiver? 10% 90%
Er du gået ned i løn på ønske/opfordring fra din arbejdsgiver? 10% 90%

 

Samlet, vil du så, som konsekvens af Corona-situationen, gå ned i indkomst fra dit studiejob

Procent
Ja 46%
Nej 47%
Ved ikke 7%
Total 100%

Kilde: IDA Analyse blandt 1.221 af IDAs studiemedlemmer. 778 af dem som har et studierelevant eller ikke studierelevant job ved siden af studiet har svaret på spørgsmålet