En række danskere med alvorlig hjertesygdom bliver fejlmedicineret. Det viser en ny undersøgelse, som Rigshospitalet ifølge Berlingske har fremlagt i European Heart Journal.
Læger har i en 20-årig periode udskrevet antibiotika, mavesyredæmpende midler, antidepressiva eller svampemidler til ca. 800 patienter med hjertesygdommen ”Langt QT-syndrom”, selv om medicinen i kombination kan bringe patienterne i farezonen for unødige bivirkninger, der i værste fald kan føre til hjertestop. Ca. 60 procent af hjertepatienterne vurderes at være blevet fejlmedicineret.
Det forklarede læge og forfatter til den videnskabelige artikel Peter Weeke fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. ”Det er overraskende mange patienter, som får udskrevet risikolægemidler, selv om de faglige retningslinjer klart foreskriver, at denne patientgruppe ikke skal have dem”.
Hjerteforeningen administrerende direktør Anne Kaltoft siger, at det er svært for lægerne at have overblik over et voksende antal lægemidler. ”Der findes rigtig, rigtig mange former for medicin, og det kan være svært at holde overblik over alle typer medicin og alle typer medicin med potentielle bivirkninger”.
24NYT: Årsagen til fejlmedicinering af patienter med alvorlig hjertesygdom er mangel på et overskueligt it-system, som kunne give lægerne et overblik over de mange lægemidler, der er på markedet, og deres bivirkninger. Selv om Danmark ofte omtales som frontløber inden for digitalisering, er det op ad bakke med digitalisering inden for sygehusvæsenet. Derfor er det fortsat patienterne selv, der skal holde øje med, hvorvidt de kan tåle den medicin, de får udskrevet af deres læge.