SUNDHED: Skandaløs inkompetence i regionerne

Siden de første særlige psykiatriske pladser målrettet svært syge og farlige borgere åbnede for knap halvandet år siden, har landets kommuner betalt mere til tomme senge end til benyttede senge. Det viser tal, som Jyllands-Posten har indsamlet hos de fem regioner.

De særlige pladser blev etableret som et middel til at håndtere svært psykisk syge, farlige og misbrugende borgere. Fra marts 2018 til og med juni i år har tomme særlige sengepladser kostet kommunerne 90 mio. kr., mens betalingen til anvendte pladser beløber sig til 76,9 mio. kr.

Det her dræner hele det kommunale område og vores socialpsykiatri. Alle andre steder kæmper man for at få midlerne til at række, så det gør helt ondt at se på, at vi betaler for tomme pladser her. Det er klart utilfredsstillende”, siger Martin Damm (V), næstformand i KL.

24NYT: Det er ikke blot utilfredsstillende, det er ganske enkelt en skandale og spild af skatteydernes penge. Som sædvanlig er der ikke nogen, der bliver stillet til ansvar for miseren. Sundhedsminister Magnus Heunicke konstaterer, at ”det er uacceptabelt, at de her pladser ikke bliver brugt”. Han placerer ansvaret hos kommuner og regioner, men man skal ikke forvente, at skandalen vil få personalemæssige konsekvenser for de skyldige embedsmænd. Det overordnede ansvar for miseren ligger i øvrigt hos formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).