Mens beretninger om et sundhedsvæsen i alvorlig krise dominerer valgkampen, kommer Rigshospitalet med et bud på en løsning på af et af de største problemer.
Helt konkret går hospitalet efter at sætte en prop i operationsaktiviteten. Målet er både at forhindre den stigning, som demografien ellers tilsiger, og at der decideret skal være relativt færre operationer, end der er i dag, skriver Berlingske.
”Der udføres omkring 67.000 operationer om året på landets fremmeste hospital, Rigshospitalet. Ti procent flere operationer skal der udføres frem mod 2030, hvis man fortsætter med at gøre, som man gør i dag, viser beregninger. Men det kommer ikke til at ske.
Bestræbelserne på at reducere antallet af operationer kommer på et tidspunkt, hvor der er et hårdt pres på sundhedsvæsenets ressourcer, og hvor ventetider og manglen på medarbejdere har ført til talrige politiske løfter om at hæve lønnen til udvalgte medarbejdere.
Det viser sig også, at en betydelig del af problemerne udspringer af, at der er mangel på en særlig – ret lille – gruppe af nøgleaktører, anæstesisygeplejersker, som skal udføre de helt afgørende funktioner med at bedøve og overvåge patienter under operationen, tage vare på luftveje og tilse, at de vitale funktioner fungerer, som de skal”.