Syrien udstiller EU’s deroute som magtfaktor

Mens Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i forbindelse med situationen i Syrien forsøgte lidt for ivrigt at tale effekten op af Danmarks indsats for at få andre EU-lande med på hårde udtalelser og våbenstop, udstillede den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen et alvorligt, grundlæggende problem: At ingen i EU kunne eller ville reagere effektivt nok og løfte byrden gennem de ti måneder, hvor der har været udsigt til amerikansk exit fra Syrien. Det skriver Politiken.

Claus Hjort Frederiksen beretter om, hvorledes der bag scenen forgæves blev arbejdet på at finde en erstatning af specialstyrker fra andre lande, der kunne overtage og beskytte kurderne imod Tyrkiet i takt med den amerikanske tilbagetrækning.

Forløbet udstiller “EU-landenes manglende beslutningskraft forsvars- og sikkerhedspolitisk. Det er meget, meget sørgeligt. Det er følelsen af afmagt, og det er ikke en god følelse“, som Claus Hjort Frederiksen beskriver det.

24NYT: EU kritiserer Trump for at handle forræderisk, men bag kritikken ligger et ønske om, at USA skal rage kastanjerne ud for unionen. Men det nægter Trump ganske forståeligt. Hans job er at varetage USA’s og ikke EU’s interesser.

Kommentarer