Syriske børn lider af kronisk sult

Suhair og hendes familie er flygtet til Bourj Al Barajneh-lejren i Libanon. Hun flygtede fra kamphandlingerne i Aleppo for over seks år siden og klarer sig bl.a. med mad fra Mission Øst. Foto: Mission Øst

Fredag den 20. november er det FN’s Internationale Børnedag, der samtidig markerer 31-årsdagen for FN’s Børnekonvention. Der er al god grund til at fokusere på børns ret til en sund og tryg opvækst.

I Syrien er antallet af børn, der ikke får tilstrækkeligt med mad, næsten fordoblet på rekordtid. Alene siden foråret er der kommet 700.000 flere sultende syriske børn til i det krigshærgede land, viser tal fra FN. I dag er der i alt 4,6 millioner syriske børn, der ikke får mad nok.

Én gruppe børn er særligt i farezonen: børn, der er på flugt fra krigen og lever som internt fordrevne uden nogen form for beskyttelse.

Det er en af årsagerne til, at Mission Øst nu i et år har ydet særlig hjælp til internt fordrevne syriske børn og deres familier i Aleppo, Homs og Damaskus og syriske flygtningebørn og deres familier i byerne Aley, Batroun og Hawija i Libanon.

Mor kan kun give børnene ”fyld i maven”

En af dem er Suhair og hendes familie i Bourj Al Barajneh-lejren i Libanon. Familien flygtede fra kamphandlingerne i Aleppo for over seks år siden og klarer sig med nød næppe takket være den beskedne indkomst, som Suhair’s mand tjener ved at gå til hånde, når der er brug for reparationer i lejren.

LÆS OGSÅ:  16-årig overfaldet med knojern og kniv – flere anholdt

Mad, derimod, er der knap råd til, nu hvor alting er blevet dyrere på grund af devalueringen af det libanesiske pund, siger Suhair:

”I stedet for at købe mælk til børnene, køber jeg kun olie og kartofler, bare for at give dem fyld i maven. Frugt og grøntsager rækker vores penge ikke til at købe. Nogle gange spørger mine to piger på 3 og 4 år om de må få en banan eller noget slik. Jeg siger altid: ”Ja, i morgen eller næste uge”, for jeg kan ikke få mig selv til at sige til dem, at vi ikke har råd til mad.”

Mission Øst uddeler frugt og grøntsager

Suhair sender derfor sine to små piger hen i den børnehave i lejren, hvor Mission Østs partner, Tabitha, deler mad ud, der sikrer flygtningebørnene en næringsholdig diæt med frugt, grøntsager og proteinholdige madvarer.

Mission Øst har i løbet af det sidste år uddelt mad og anden akut nødhjælp til omkring 80.000 børn og voksne i Syrien og Libanon og desuden forbedret fødevareforsyningen til omkring 16.000 børn og deres familier.

Og hjælpen fortsætter.