Tech-giganterne vil fjerne EU-kritisk indhold fra nettet

EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, har udtalt, at højrefløjspartierne skal udelukkes fra politisk debat og dialog. Tech-giganter som Google og Facebook er derfor i fuld gang med at fjerne ”fake news med højreekstremistisk indhold” fra deres platforme. I EU’s regi bruges begrebet ”fake news” som omskrivning for helt legitime EU- og indvandringskritiske holdninger og synspunkter, som beskyttes af ytringsfriheden.

EU står over for store udfordringer med fake news forud for Europa-Parlamentsvalget i maj 2019”, sagde EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani. ”Vi er under angreb fra alle steder. Europa er under angreb fra Rusland og fra folk, der bor i USA (sandsynligvis Donald Trump – red.). Vi er under angreb fra mere eller mindre 15 lande (sandsynligvis er Ungarn og Italien blandt dem – red.). Derfor er det vigtigt at arbejde hver dag for vores demokrati (EU har åbenbart sit eget demokrati – red.)”.

Tajanis udtalelse kommer i anledning af, at EU-Kommissionen har fremlagt et adfærdskodeks for internetplatforme. I henhold til kodekset forpligter tech-giganterne sig til at bekæmpe falsk information online. Eftersom tech-giganterne selv skal definere grænsen mellem ”fake news med højreekstremistisk indhold” og legitime EU- og indvandringsskeptiske holdninger og synspunkter, kan det meget vel tænkes, at de ofte vil gå alt for vidt i deres iver for at agere EU’s tankepoliti og undgå EU’s bøder.

Den hårdt pressede og handlingslammede magtelite i EU tager mere og mere totalitære instrumenter i brug for at bevare magten. Pakket pænt ind i vendinger som kampen mod fake news. Læs mere her.

André Rossmann