1.088 asylansøgere opholdt sig pr. den 2. juni i Danmark, selv om deres asylsag er endeligt afgjort og afvist. De er her uden opholdsgrundlag, men udrejser ikke frivilligt. Mere end halvdelen kom fra lande, hvortil Danmark ikke umiddelbart kan tvangshjemsende dem, og hvad gør man så?
Dette spørgsmål har skiftende regeringer søgt at besvare i årevis. Tiltagene har været mange, men antallet af afviste asylsøgere i udsendelsesposition har været ret konstant. Eksempelvis var der i juni 2019 1.154, og i juni 2017 var tallet 1.004.
Nu vil udlændingeminister Mattias Tesfaye ifølge Jyllands-Posten flytte opgaven med at hjemsende flygtninge og migranter væk fra Dansk Flygtningehjælp for med ”fast hånd” at sikre, at afviste asylsøgere bliver ”mandsopdækket”, indtil de frivilligt forlader Danmark.
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, kalder hun beslutningen ”bekymrende”. Og Foreningen Refugees Welcome kalder det for ”en rigtig dårlig idé”.
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, er positiv, men også afventende. ”Det skal virke. Derfor skal de ikke lande på Kærshovedgård. De skal hjem. Jeg er positiv, men jeg vil også have lov til at være lidt skeptisk, i forhold til om det bliver sådan i praksis. På papiret ser det godt ud, men vi vil også følge op på, hvad der sker”.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)