Ti års fængsel til hovedbagmand i sag om indsmugling af mere end 4,1 ton hash

En enig domsmandsret i Næstved har i dag idømt en 54-årig mand ti års fængsel for at have haft den ledende rolle i en sag om organiseret indsmugling af hash fra Spanien til Danmark.

Sagen udspringer af en større efterforskning foretaget af efterforskningsfællesskabet Særlig Efterforskning Øst (SEØ) under Københavns Politi.

Den 54-årige mand blev udleveret til dansk politi i august 2020, efter han havde holdt sig skjult i tre år, mens han havde været internationalt efterlyst.

11 personer er allerede dømt i sagen. Både by- og landsretten har tidligere fundet det bevist, at organisationen har indsmuglet mere end 4,1 ton hash i perioden fra december 2016 til september 2017.

Spørgsmålet for Retten i Næstved har derfor primært været, om den 54-årige mand kunne betragtes som bagmand i organisationen – og det mener retten altså, at han har været.

»Jeg kan med tilfredshed konstatere, at retten deler anklagemyndighedens vurdering af, at den 54-årige spillede en ledende rolle i det kriminelle netværk, der smuglede de store mængder hash ind i landet. Byretten har fulgt vores påstand om fængsel i ti år, og det viser, at domstolene ser alvorligt på denne form for organiseret kriminalitet,« siger senioranklager Ulrich Thomsen.

Foruden ti års fængsel til den dømte har retten afgjort, at et skønsmæssigt udbytte på 8.236.000 kroner skal konfiskeres.

 

Den dømte har været varetægtsfængslet siden udleveringen til Danmark i august 2020 og er fortsat varetægtsfængslet efter dommen. Han har valgt at anke til landsretten.