Hvis man har boet på et herberg i kortere eller længere tid, kan det opleves som et stort svigt, når man pludselig skal stå på egne ben, og der ikke længere er personale omkring en. Især hvis man er ung. Derfor åbner Lærkereden i Aalborg nu med støtte fra Det Obelske Familiefond en efterværnscafé for tidligere hjemløse unge kvinder, som har boet på Lærkereden.
Fra den 31. august 2022 kan alle nuværende og tidligere beboere på Lærkereden i Aalborg en gang om ugen komme i en efterværnscafé, hvor de får mulighed for at have samtaler med personalet, de kender fra Lærkereden, samt modtage støtte og rådgivning. Efterværnscaféen vil have åbent hver onsdag kl. 16-20. Formålet er at styrke kvindernes sociale sikkerhedsnet og mindske risiko for tilbagefald til hjemløshed.
” Beboerne oplever det som smertefuldt at skulle bryde relationen til Lærkereden ved fraflytning. Under opholdet oplever kvinderne at få en mere tryg relation til andre mennesker, end de måske nogensinde tidligere har haft. Kvinderne oplever derfor ofte en form for svigt, når denne relation brydes efter endt efterværn. Alle mennesker har behov for varige relationer. I efterværnscaféen kan tidligere og nuværende beboerne komme og få et nærende måltid mad, samtaler og indgå i et trygt fællesskab”, siger Jeanette Dam Kaastrup, der er forstander for Lærkereden og Reden Aalborg.
Lærkeredens efterværnscafe bliver til med støtte fra Det Obelske Familiefond, der også støttede tilblivelsen af Lærkereden i 2019.
”Lærkereden i Aalborg arbejder for varige livsforbedringer uden hjemløshed, vold, isolation og andre sociale udfordringer for udsatte unge kvinder. Oprettelsen af en efterværnscafé med socialfagligt personale, som målgruppen allerede har relation og tillid til, er en naturlig forlængelse af Lærkeredens herbergstilbud. Vi støtter efterværnscaféen, fordi det kan fungere som et brobyggende fællesskab, der kan være med til at forankre kvinderne i en mere stabil og selvstændig tilværelse, hvor de på sigt forbedrer deres mentale sundhed,” udtaler direktør i Det Obelske Familiefond, John Amund Tønnes.
Efterværnscaféen afprøves i en 3-årig periode, og såfremt det viser den ønskede effekt, er det intentionen at gøre tilbuddet til en del af Lærkeredens faste tilbud.