Tilliden mellem regeringen og danskerne får endnu et knæk

Genåbningen af Danmark vækker undren hos en række erhvervsorganisationer og tvangslukkede erhvervsdrivende, der ikke kan tjene penge.

For hvorfor kan danskerne tage i Bauhaus og H&M, når de ikke må tage i Magasin og Illum?

Og hvorfor må restauranter ikke servere udenfor med god afstand og afspritning på byens mange pladser, når københavnerne må spise deres medbragte mad fra bageren eller supermarkedet på offentlige bænke, der ikke bliver sprittet af?

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) modstand mod genåbningen af IKEA-varehuse er dybt problematisk for retssikkerheden, at man ikke kan regne med, at regler er regler, skriver Berlingske.

Regler skal være klare og forudsigelige. Virksomheder eller borgere skal aldrig møde en moralsk hammer fra en minister, når man følger dem i god tro.

Simon Kollerups reaktion på genåbningen af IKEA er en vilkårlig magtudøvelse, som svækker tillid mellem regeringen og de regerede.

Sygdomsfrygten vil i lang tid fremover betyde, at færre flyver, at færre går i biografen og at færre går i butikker. Oveni sygdomsfrygten kan man nu lægge frygten for, om politikernes regler og retningslinjer er det papir værd, de er skrevet på.

Den frygt kommer til at koste endnu flere job og flere konkurser. Dårligt designede hjælpepakker og langsom udbetaling af nødhjælp er i forvejen med til at skubbe eksempelvis boghandlerkæden Arnold Busck ud over kanten.