Har man været udsat for en forbrydelse i en retsstat som Danmark, har vi i udgangspunktet tillid til, at de skyldige bliver dømt, og at retfærdigheden sker fyldest. Sker det ikke, og en skyldig gerningsmand går fri, føler vi os som borgere krænket. Krænket på vores retsfølelse og udfordret på, hvad der er ret og rimeligt. Det skriver Berlingske.
Desværre er det den følelse, som må nage hos tusindvis af mennesker for tiden, mens straffesager trækker i langdrag i anklagemyndigheden. Det er nemlig kommet frem, at anklagemyndighedens gennemsnitlige sagsbehandlingstid på landsplan er steget, mens antallet af sager, der er mere end 180 dage gamle, er mere end firedoblet. Mens tiden går, glemmer vidner detaljer, og beviser forsvinder. I alt samler over 47.000 sager støv.
Det er ikke ligegyldige sager, men alvorlig kriminalitet som spirituskørsel, stalking, bedrageri, tyveri, narkokriminalitet, chikane eller blufærdighedskrænkelse.
Konsekvenserne ligger lige for: Mangelfulde domme og gerningsmænd, der går fri. Og manglende tillid til en af de bærende søjler i vores samfund – retssamfundet.