Tiltale: Brutale pirattaxa-tyve tæskede og truede ”kunder”

To mænd på 20 og 22 år har i flere tilfælde kørt rundt i pirattaxa i Aarhus’ natteliv og stjålet og røvet dankort og penge fra deres kunder. Sådan lyder tiltalen fra anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi i en retssag, der begynder den 7. juni i Retten i Aarhus.

Mændene har ifølge tiltalen både hver især og sammen været med til flere pirattaxa-tyverier mellem juni og september sidste år. Desuden er en 17-årig dreng tiltalt for at have været med på en af pirattaxa-turene, der endte med tyveri.

Samlet set er mændenes gerninger gået ud over syv unge mænd og en kvinde, som alle gik ind i en pirattaxa for at få et lift hjem fra byen.

Blandt andet slog de to mænd på 20 og 22 år til mod en 24-årig mand, som tidlig morgen den 2. juni besluttede at tage en pirattaxa hjem. Kort efter blev han franarret sit dankort. Han forsøgte herefter at gå ind foran bilen og standse de to mænd, da de ville køre væk uden ham. Men i stedet for at standse, gassede de op og kørte væk, så den 24-årige måtte springe til side. Efterfølgende forsøgte mændene flere gange at hæve penge på det stjålne dankort.

Mønstret var ifølge tiltalen det samme de andre gange, hvor mændene enten hver for sig, sammen eller i selskab med andre gerningsmænd, samlede tilfældige folk op på vej hjem fra byen, hvorefter de aflurede deres pinkode og stjal deres dankort. Samlet set hævede gerningsmændene mange tusinde kroner på de stjålne kort.

Den 9. september udviklede en pirattaxa-tur sig særdeles voldeligt. En tur som, den 20-årige ifølge tiltalen var med på sammen med flere gerningsmænd. Her blev en 24-årig mand slået to gange i hovedet og truet med kniv til at udlevere sit dankort og pinkode. Gerningsmændene holdt ham herefter fanget i bilen mod hans vilje, inden de smed ham af ved Dyrehaven i Aarhus tidligt om morgen. To mænd på 16 og 18 år er allerede dømt i den sag.

Anklager i sagen, Tanja Fogt, betegner mændenes fremgangsmåde for grov og nøje planlagt.

– Det er min opfattelse, at gerningsmændene har planlagt pirattaxa-turene og målrettet er gået efter berusede personer i nattelivet, som de kunne udnytte og bestjæle. Netop planlægningen af turene er noget af det, der gør, at tiltalen blandt andet lyder på groft tyveri og ikke bare tyveri. Heldigvis har gode vidneudsagn, afhøringer, videoovervågning og de tiltaltes mobiloplysninger ført til, at politiet har kunnet få fat i gerningsmændene, siger anklageren.