To litauiske mænd idømt fængsel og udvisning

De to mænd blev anholdt den 16. februar umiddelbart efter et indbrud mod en maskinstation i Lemvig Kommune og har siddet varetægtsfængslet frem til dommen.

To litauiske mænd på 21 og 24 år blev tirsdag ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg idømt henholdsvis fire og fem måneders fængsel, lige som de begge blev udvist med et indrejseforbud på seks år, for indbrud og forsøg på indbrud mod maskinstationer i Vestjylland.

De blev begge dømt for et indbrud mod en maskinstation i Lemvig Kommune, hvor der blev stjålet værktøj og diesel, samt et forsøg på indbrud mod en maskinstation i Varde Kommune.

Tilsvarende blev den 24-årige mand dømt for yderligere et forsøg på indbrud mod en maskinstation i Varde Kommune.

Alle hændelser fandt sted i februar måned.

De to mænd blev anholdt den 16. februar umiddelbart efter indbruddet i Lemvig Kommune og har siddet varetægtsfængslet frem til dommen.

De to mænd har under sagen nægtet sig skyldige, men modtog dommen.

I forbindelse med dommen lagde retten vægt på, at indbruddet og indbrudsforsøgene var sket som led i organiseret kriminalitet.

Sagerne har været efterforsket af Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi, da der er tale om sager vedrørende omrejsende kriminelle udlændinge, der har opereret via den dansk-tyske landegrænse.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen – eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.