To mænd dømt for afpresning, bedrageri og trusler

To mænd blev fredag ved retten i Randers dømt for afpresning, databedrageri, bedrageri og trusler mod vidner efter i 2018 sammen med en 3. mand at have truet to yngre mænd til at købe telefoner og computere på afbetaling.

Begge mænd deltog i sommeren og efteråret 2018 sammen med en 3. sigtet i en sag om afpresning. De tre sigtede pressede under trusler om vold to yngre mænd til at tage på ”indkøbstur” i en række elektronik-forretninger. Her skulle de to yngre mænd købe mobiltelefoner, computere og tilbehør på afdragsordninger i butikkerne. De yngre mænd blev efterfølgende tvunget til at udlevere de købte ting til én af de tiltalte. De tiltalte forklarede, at den 21-årige havde en gæld til den 3. sigtede, som pengene for de ulovligt anskaffede effekter skulle bruges til af betale af på. De to tiltalte blev frifundet for afpresning og databedrageri mod en tredje, yngre person.

De to mænd fik følgende domme:

  • En nu 21-årig mand blev idømt 10 måneders fængsel, som er delvist betinget, idet tre måneder skal afsones og resten er gjort betinget af 120 timers samfundstjeneste.
  • En nu 24-årig mand blev idømt seks måneders fængsel, som er delvist betinget, da tre måneder anses for udstået med varetægtsfængsling under sagen og resten er gjort betinget af 60 dages samfundstjeneste.

 

LÆS OGSÅ:  17-årig dømt for trusler om skoleskyderi

Truede med dummebøder, hvis ofrene gik til politiet

Udover indkøbsturene og de indgåede gældsaftaler, havde de to tiltalte tvunget de yngre mænd til at udlevere pas og nem-id. De to tiltalte havde derved mulighed for at lave flere nethandler på de yngre mænds vegne i perioden, ligesom informationer blev brugt til at få udbetalt kontakte beløb i banken.

Den 21-årige havde blev desuden dømt for at have truet et af ofrene med dummebøder, hvis han gik til politiet.

Den 21-årige blev dømt for 8 afpresningsforhold med et samlet udbytte på 100.000 kr. og forsøg på bedrageri for yderligere 15.000 kr. Begge mænd blev desuden dømt for en række databedragerier og den 21-årige for netbedragerier til en samlet værdi af ca. 50.000 kr.

 

 

Anklager godt tilfreds med dommene

Retten i Randers lagde stor vægt på, at der var tale om afpresning af flere personer.

Specialanklager Jan Østergaard er godt tilfreds med rettens afgørelse:
” Det er meget alvorligt, når nogen bliver tvunget til at stifte en stor gæld, og især når det også sker ved kompromittering af ofrenes personlige oplysninger. Derfor er jeg godt tilfreds med, at der i dommen er lagt særligt vægt på dette.”

De to mænd erkendte sig skyldige i flere af sigtelserne og modtog rettens dom. Ankefristen udløber 31. december.