Topdanmark: Pas på brand i mejetærskerne under høsten

Tørt vejr under høsten øger risikoen for brand i landmændenes mejetærskere. Men risikoen kan nemt mindskes, opfordrer Topdanmark. Sidste års tørre sommer betød nemlig rekord mange brande under høsten, og det kan også forekomme i år, selvom det ikke er nær så tørt.

Brand på marker og i mejetærskere er også en risiko i år, selv om sommeren ikke er lige så tør, som den var sidste år. 2018 var nemlig så tør, at det var rekordår for brande på marker og i mejetærskere.

Topdanmark opfordrer derfor landmænd til at tage nogle forholdsregler, også selvom høsten i år ikke bliver nær så tør. Bl.a. er det vigtigt ofte at blæse sin mejetærsker ren for støv og jævnligt at tjekke drivremme og lejer på mejetærskeren.

”Sidste år have landmændene etableret deres eget store beredskab med gyllevogne, marksprøjter og tankvogne fyldt med vand, når de skulle høste. At se så stort et beredskab klar til at slukke egne eller nabolandmænds mark- eller mejetærskerbrande var fantastisk. Vi håber, at landmændene vil gentage beredskabet, hvis høsten i år bliver tør,” siger Gunnel Andersson fra Topdanmarks landbrugsafdeling.

Begrænsning af brande er mulig

Det flotte beredskab begrænsede skaderne. 80 landmænd anmeldte sidste år mejetærskerbrande til Topdanmark. Det er cirka tre gange flere end normalt. Mere end halvdelen slukkede landmændene selv.

”Vi anbefaler også, at man gennemgår sin mejetærsker, også selv om den er rengjort og smurt, inden den blev parkeret for vinteren. Mus og rotter kan have gnavet på elkabler og hydraulikslange. Cirka 40 procent af alle brande i mejetærskere opstår i ledningsnettet – til dels på grund af gnavere,” siger Gunnel Anderson.

LÆS OGSÅ:  Danskerne gemmer julegaverne usikre steder

Punktsikring er en god idé

En anden god idé er at få monteret et automatisk brandslukningsanlæg, en punktsikring, i motorrummet på mejetærskeren. Punktsikringen udløses ved brand og begrænser skaden, så man kan fortsætte med høstarbejdet.

”Det er en meget dårlig oplevelse for enhver landmand at se sin mejetærsker brande, og dermed kan det blive et problem at få høsten i hus. Vi dækker selvfølgelig i tilfælde af en skade, men kan man begrænse skaden, så er det meget positivt,” siger Gunnel Anderson.

I 2018 havde vi fem eksempler, hvor punktsikringen hurtigt slog ilden ned, så man efter et par dage var i gang med høsten igen. Den hurtige slukning af ilden mindsker også risikoen for en omfattende markbrand.

Gode råd:

  • Blæs motoren ren daglig og tjek drivremme og leje
  • Tjek jævnligt, at pulverslukkerne er i orden. Vend dem op og ned engang imellem, så sedimenterer pulveret ikke lægger sig i bunden
  • Hav vand med i marken fx med en gyllevogn eller en tankvogn
  • Hold pauser mindst hver anden time og gå en tur rundt om maskinen, så mindre fejl på fx lejer opdages
  • Hent 112-app’en og brug den til nødopkald, da den fortæller alarmcentralen præcis, hvor et nødopkald kommer fra

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)