Langt flere familier søger julehjælp i år, lyder meldingen fra Blå Kors Danmark, som på landsplan har modtaget 12.086 ansøgninger fra økonomisk trængte familier. Af dem bor knap 2.800 i hovedstadsområdet.
Frygten for ekstra varmeregninger og voldsomme prisstigninger på dagligvarer presser særligt de mange danskere, som i forvejen har svært ved at få pengene til at række hver eneste måned.
Hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark har man i år modtaget rekordmange ansøgninger om julehjælp fra familier, som er økonomisk trængte. I år har 12.086 familier søgt om hjælp til julemad og gaver. Det er en markant stigning sammenlignet med 2021, hvor 8.668 familier søgte om julehjælp.
I Region Hovedstaden har 2.795 familier søgt om julehjælp. Årsagen til de mange flere julehjælpsansøgere skal blandt andet findes i den høje inflation, lyder vurderingen:
“Familiernes økonomi er presset i bund, og inflationen forværrer kun den situation. Nogle familier har ikke råd til madpakker til deres børn eller springer måltider over, mens andre er stoppet med at betale af på deres gæld. Derfor er julehjælpen en kærkommen hjælp her og nu, så de kan give deres børn en god jul med hygge, mad og gaver,” siger Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.
Familier er økonomisk pressede
En af de familier, som i år har søgt om julehjælp hos Blå Kors Danmark, er Sasha Müller, der bor i hovedstadsområdet, og har en søn på syv år og en datter på 12 år.
Hun er på førtidspension og kæmper hver måned med at betale sine regninger.
“Min økonomi er virkelig dårlig. Jeg har store udgifter til medicin hver eneste måned. Både til mig selv og mine børn. Min husleje er steget, og jeg har gæld til SKAT. Jeg krydser alt, hvad jeg kan for, at der ikke kommer nogle uforudsete regninger,” siger Sasha Müller.
De store prisstigninger på blandt andet dagligvarer har kun vanskeliggjort familiens økonomiske situation.
“Det er svært med de kæmpe prisstigninger, der er lige nu. Jeg er ked af at sige det, men mine børn får ikke morgenmad, og jeg har heller ikke altid mulighed for at give dem noget med som snacks i frikvarterne. Det bliver højest en kiks, eller hvad jeg lige har i skabet. Det er ikke rart, så det vil have enorm stor betydning, hvis vi får julehjælp. Så har vi råd til flæskesteg og kartofler, og vigtigst af alt kan jeg give mine børn julegaver,” siger hun.
Stort behov for hjælp
På bare et år er antallet af børnefamilier, der søger om julehjælp hos Blå Kors Danmark, vokset med mere end 3.400 familier. Derfor er behovet for støtte til julehjælpen også tilsvarende det større.
“Vi kommer desværre ikke til at kunne imødekomme alle ansøgninger, men det er mit håb, at der fortsat vil komme penge til julehjælpen gennem fonde og private donationer. Alle pengene går ubeskåret til julehjælp,” siger Thomas Røddik Korneliussen, som er chef for kommunikation og CSR i Blå Kors Danmark.
Blå Kors Danmarks julehjælp uddeles som en hjælp til gaver og julemad til familier med hjemmeboende børn under 18 år, hvor forælderen eller forældrene er på overførselsindkomst.
Julehjælpen består af et gavekort på 500 kroner til dagligvarekæden Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors’ genbrugsbutikker. På grund af inflationen er værdien af gavekortet til dagligvarer i år hævet fra 400 til 500 kroner.
Julehjælpen er foreløbigt støttet økonomisk af blandt andet statens julehjælpspulje samt Ole Kirk’s Fond, Lidl og privatpersoner, som har doneret bidrag.
Ansøgningsfristen var den 24. november, hvorefter familierne vil få besked i starten af december om, hvorvidt de modtager julehjælp eller ej.
Antal familier, som har søgt julehjælp i Region Hovedstaden:
- 2022: 2.795
- 2021: 1.993
- 2020: 1.673
- 2019: 1.496
- 2018: 1.219