Site icon 24NYT

Trods jobfesten falder velstanden

Økonomer påpeger, at beskæftigelsen godt kan stige, uden at det afspejler en egentlig fremgang i økonomien. Det er tilfældet, hvis produktiviteten står stille.

Medierne taler for tiden om en jobfest, der buldrer afsted, men at bruge beskæftigelsen som det eneste mål for økonomien er farligt.

Beskæftigelsen måles nemlig i antal personer og tager ikke højde for deltidsjob. Det betyder, at det samlede antal arbejdstimer kan være lavt, selvom rekordmange danskere er i job. Det er tilfældet i øjeblikket.

I dag arbejder danskerne i gennemsnit mindre end før finanskrisen, idet den gennemsnitlige arbejdstid er dykket med omkring 4 pct. siden 2011. Det skyldes ifølge Berlingske i høj grad, at rigtig mange af de nye job, der er skabt siden efteråret 2013, er på deltid.

Lige før finanskrisen arbejdede danskerne i gennemsnit næsten 1.450 timer om året. Selv om dette tal i 2018 er faldet til 1.390 timer, lever myten om den hårdtarbejdende og produktive dansker i bedste velgående.

Eftersom danskerne arbejder mindre end før, kan det ikke undre, at BNP de sidste 10-15 år er faldet svarende til et velstandstab på svimlende 70.000 kr. pr. indbygger.

Exit mobile version