Trump kan være ligeglad med dumskerne

I medierne slår magtdanmarks propagandister politisk plat på coronakrisen. De er i fuld gang med at skabe en fortælling om det effektive danske coronaberedskab kontra slendrian og lang reaktionsevne i andre lande – især det USA, som dumskerne ikke bryder sig om.

Berlingskes debatredaktør, Pierre Collignon, skriver: ”Trump bærer ansvaret for, at USA kom for sent i gang med at teste folk”. Han skøjter let og elegant hen over, at også Mette F. og hendes regering har siddet på hænderne og forsinket indsatsen mod coronavirussen, fordi danske eksperter på Statens Serum Institut mente, at situationen var under kontrol, og at det var ufarligt at tage på skiferie i Italien og Østrig. Resultatet var, at hjemvendte danskere spredte coronavirussen over hele landet.

I dag beretter medierne, at sundheds- og plejehjemspersonale får afslag på at blive testet for coronavirus.

De seneste dage er flere ansatte i sundheds- og ældresektoren gået forgæves, når de har forsøgt at blive testet for covid-19. Det til trods for at Sundhedsstyrelsen onsdag kom med nye retningslinjer, som giver ansatte i sundhedssektoren med såkaldte kritiske funktioner mulighed for at blive testet for coronavirus selv ved lette symptomer.

Ansatte på landets plejehjem bliver afvist på stribe, når de henvender sig til enten læge eller hospital for at blive testet.

Flere ansatte i sundhedsvæsenet er sendt hjem i karantæne, mens de første tilfælde af coronavirus også er bekræftet. Alene i Region Hovedstaden er 438 medarbejdere til og med d. 16. marts sendt hjem fra regionens hospitaler. Heraf er 24 smittet med coronavirus.

Når man arbejder i hjemmesygeplejen, passer man mennesker, som er alvorligt syge. Hvis vi ikke ved, om vi selv er syge, ender vi jo med at smitte dem, vi skal passe på. Hvis man ikke tester os, kan det kun gå galt”, siger hjemmesygeplejerske Dorthe Stauning til Berlingske.

Danmark har indtil videre testet omkring 1.800 personer pr. million indbyggere, mens Sydkorea ifølge tidsskriftet Science har testet omkring 5.200 pr. million indbyggere.

Israel har netop åbnet drive-in test stationer for personer, som mistænkes for at være smittet med coronavirus. Drive-in stationerne vil teste ca. 6.000 personer i døgnet.

Coronakrisen har eksponeret den manglende beredskabskapacitet i det danske sygehusvæsen. Danmark er bl.a. et af de lande i Europa, der har færrest hospitalssenge pr. indbygger.

Statens Serum Instituts faglige direktør, Kåre Mølbak, har sagt til Ekstra Bladet, at der kan ”blive problemer” med udstyr, hvis Danmark skal teste flere end 3.000 personer om dagen.

Og Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, har sagt i dagbladet Information, at sygehusvæsenet mangler mandskab til at gennemføre coronatest.

Den gode præsident Trump kan være flintrende ligeglad med, hvad dumskerne måtte mene om hans coronaindsats. En ny meningsmåling foretaget af ABC News/Ipsos viser, at 55 pct. af amerikanerne er tilfredse med den måde, Trump håndterer coronakrisen på.

André Rossmann

Kommentarer