Trumpismen er “alive and kicking”

Mens kampen om magten i det Republikanske Parti fortsætter, har vores hjemlige Trump-hadende tæskehold travlt med at skrive nekrologer over Donald Trump. På Berlingske er Pierre Collignon, Uffe Ellemann-Jensen, Per Stig Møller, Samuel Rachlin, Poul Høi og Michael Bjerre de mest aktive antitrumpister. På Jyllands-Posten – bloggeren Desiree Ohrbeck. På TV2 altid de samme Trump-kritiske USA-eksperter: Jørn Brøndal, Niels Bjerre-Poulsen og Torsten Jansen. Fælles for tæskeholdets medlemmer er en infantil drøm om, at Trump forsvinder og aldrig kommer tilbage. Blandt de naive og uoplyste sjæle, der drømmer om et USA uden Trump, er den forhenværende udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, som i dagens Berlingske skriver: ”Om en uge er det slut. USA får en ny præsident og den frie verden en ny leder. Trumps videre skæbne er uinteressant og vil mest høre til i formiddagsbladenes sensationsspalter”.

Det er på bagtæppet af sådanne halvdemente pseudoanalyser, at det er forfriskende og positivt at kunne konstatere, at Berlingske har fået en ny, fornuftig, og ikke mindst køn, udlandsredaktør, Birgitte Borup, som beskriver situationen i Det Republikanske Parti som den er, uden propagandistisk filter: ”Ifølge en ny meningsmåling er 71 pct. af de republikanske vælgere stadig tilfredse med Trump. 80 pct. mener ikke, at han kan bebrejdes for stormen på Kongressen. I disse – og mange lignende – tal gemmer sig en del af forklaringen på den tøven, den republikanske top omgærder præsidentens politiske skæbne med. Næsten halvdelen af de republikanske vælgere identificerer sig i højere grad med Trump end med Det Republikanske Parti. Stillet overfor valget mellem Trump og partiet siger 40 pct., at de ville vælge Donald Trump. Da medlemmerne af RNC, republikanernes nationalkomité, for nylig holdt vinterkongres, blev Donald Trump mødt med klapsalver. Det er en påmindelse om, at Trump er svær at slukke for”. En ny måling fra det anerkendte meningsmålingsinstitut Rasmussen viser også, at selv efter stormen på Kongressen er opbakningen til Trump steget til 48 pct. fra 45 pct. lige før jul.

Til trods for opfordringer til heling, forsonlig og nationalt sammenhold er Demokraterne i fuldt sving med at gennemføre en omfattende heksejagt på Trump og hans tilhængere. Det er ikke heling, Biden og hans slæng går efter, men god gammeldags hævn. Trumps og hans tilhængeres profiler er fjernet fra de fleste demokratisk styrede sociale platforme som Facebook, Twitter mv. Ligesom i Mccarthyismens dage udarbejdes der blacklister over Trump-tilhængere, som enten skal fyres eller nægtes ansættelse overalt i medierne, underholdningsindustrien, universiteter og skoler  – på alle niveauer og områder i det amerikanske samfund. Den demokratiske borgmester i New York City, Bill de Blasio, arbejder på at opsige de kontrakter, som byen har med Trumps virksomheder.

I Kongressen fortsætter kampen om kontrollen med Det Republikanske Parti. Skrækscenariet for Republikanerne ved officielt at lægge afstand til Trump er, at den afgående præsident i så fald vil gå solo, starte et nyt politisk parti og stille op ved præsidentvalget i 2024. Allerede nu taler medierne om, at det politiske landskab i USA reelt består af tre partier, idet næsten 50 pct. af de republikanske vælgere identificerer sig i højere grad med Trump end med det Republikanske Parti.

På trods af de mange pseudoanalyser og nekrologer over Trump i de danske medier er præsidenten og trumpismen således i live og i fuld vigør. Som jeg skrev tidligere er trumpismen med sine 74 millioner vælgere kommet for at blive, og vi ser kun starten på trumpismens utrolige rejse. Den videre udvikling i amerikansk politik må derfor imødeses med stor spænding.

André Rossmann