Grønlændere er konfliktsky og godmodige af natur, hvilket nok forklarer de to tidligere mislykkede forsøg på at skabe et ligeværdigt forhold til Danmark. Først Hjemmestyret i 1979 og siden selvstyreordningen i 2009. Det skriver Pele Broberg, medlem af det grønlandske landsting, i Berlingske.
Derfor har mange i Grønland ikke et ønske om et direkte opgør med Danmarks højhedsret over Grønland. Man tillader ønsket om at være herre i eget hus at falde i baggrunden, så man ikke fornærmer danskere og andre, der ønsker at overlade ansvaret for Grønland til Danmark.
Især Danmarks trussel siden 1953 om at trække benene økonomisk væk under Grønland ved en snak om selvstændighed efterlader mange i afmagt. En afmagt, der i dag også ses i mange hjem, hvor den svage i et fysisk eller psykisk voldeligt forhold ofte er ude af stand til at forlade forholdet. Sådanne forhold forbliver ofte dysfunktionelle, ofte med en ulykkelig udgang. Enten for parterne eller endnu værre for deres børn.
Da Danmark ikke er interesseret i at arbejde for Grønlands selvstændighed og ikke ønsker et eventuelt ”free association”-samarbejde, ja, hvorfor skulle Grønland så ikke afsøge de andre muligheder? Og ”de andre muligheder” indebærer selvfølgelig en dialog med USA, der i forvejen er til stede militært her i landet og åbenlyst også ønsker at øge sit samarbejde med Grønland.