Trumps pres på Iran virker

USA har annulleret atomaftalen, som i 2015 blev indgået mellem Iran og USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Tyskland og Frankrig, og indført egne sanktioner mod Iran. Det har sat en bremse for Irans muligheder for at eksportere olie og dermed få adgang til hård valuta.

Iranerne er desuden blevet blokeret i det internationale banksystem og kan ikke overføre eller modtage penge gennem internationale banker. Det har medført, at det er næsten umuligt for internationale virksomheder at investere i Iran.

EU-landene har etableret en finansiel mekanisme, der skulle gøre det muligt for europæiske virksomheder at handle med Iran trods de amerikanske sanktioner, men de europæiske virksomheder tør ikke anvende den af frygt for at blive ramt af amerikanske sanktioner.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har erklæret, at Iran vil som modtræk genstarte de atomprogrammer, der har været sat en stopper for, hvis ikke aftalernes afsnit om ophævelse af sanktioner mod Iran overholdes.

Det Trump-fjendtlige kommentariat udlægger Rouhanis trussel som bevis på, at præsidentens politik over for Iran har slået fejl. Men det er noget vrøvl, skriver den israelske kommentator Caroline Glick. Læs mere her.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

Kommentarer