Odderen har genvundet fodfæstet i både Jylland og på Fyn, men ikke på Sjælland. Derfor arbejder Vejdirektoratet på at give odderen lettere og mere sikre adgange til den østlige del af landet, og den første odderpassage på Vejdirektoratets areal står nu færdig ved Nivå.
Det skal igen være muligt at spotte odderen i den sjællandske natur. Sådan lyder målet for Vejdirektoratet, der vil bidrage til at give odderen mulighed for igen at gøre Sjælland til sit hjem.
Odderen, der engang var naturligt udbredt i hele Danmark, har i løbet af de seneste årtier igen spredt sig til hele Jylland og Fyn. Til gengæld har odderen haft sværere ved igen at etablere sig øst for Storebælt, hvor den kun har fundet fodfæste i et lille område i Vestsjælland. Siden 2019 er der dog registreret oddere på Lolland-Falster og på Sydsjælland og siden 2021 gjort enkelte fund i Nordsjælland.
Undersøgelser viser, at én af de væsentligste forhindringer for, at odderen kan etablere sig i Nordsjælland, er risikoen for at blive dræbt, når de krydser vejene, fordi der ikke er en egnet passage under vejen. Derfor vil Vejdirektoratet se på, om nogle broer over åer kan ombygges til egnede odderpassager, der skal give odderen lettere og mere sikre adgange til resten af Sjælland.
”Vejene er nødvendige for, at vi mennesker kan komme rundt i landet, men de skal ikke være en hindring for, at dyrene kan gøre det samme. Derfor skal vi være opmærksomme på, hvor der er behov for at skabe nye passager for eksempelvis odderne, og hvor der er behov for at forbedre de eksisterende passager,” siger Christian Bertelsen, der er specialkonsulent i Vejdirektoratets miljøteam.
Ombygning gør tunnel mere tryg
Et af de steder, hvor der har været størst behov for at give odderen en hjælpende hånd, er dér, hvor Nivå løber under Helsingørmotorvejen.
”Nivå løber under motorvejen igennem en bred tunnel med land på begge sider af åen. Desværre fungerede tunnelen ikke godt som faunapassage for oddere, fordi den ene side er en flisebelagt sti og den anden side havde høje kanter, der ikke gav odderne mulighed for at bevæge sig frit mellem land og vand, når de passerede under broen. Kan de ikke det, går de over vejen,” fortæller Christian Bertelsen.
Derfor har Vejdirektoratet siden starten af september været i fuld gang med at ombygge den sydlige side under broen, så odderne vælger at benytte passagen. Ombygningen er finansieret sammen med Fredensborg Kommune, og odderpassagen stod færdig den 23. september.
Flere odderpassager på vej
Hældningen på den ene af åens bredder er blevet ændret, så det nu bliver mere trygt for odderen at bevæge sig igennem faunapassagen. Den høje kant af træplanker er blevet fjernet, og i stedet er der blevet lavet en stenbeklædt skråning ned til åen, som odderen kan færdes på og frit gå op og ned i åen, når den passerer under broen.
”Den ombyggede faunapassage er blot den første af flere odderpassager, som Vejdirektoratet påtænker at ombygge i Nordsjælland i løbet af de kommende år. Vi håber naturligvis, at de kommer til at kunne give odderne den sikkerhed, de har brug for, så de igen kan blive en del af den sjællandske natur,” siger Christian Bertelsen.