Uartige Mette F. skal bare sættes på plads

USA ønsker at styrke forsvaret af det amerikanske fastland gennem større kontrol med Grønland og primært gennem en udvidelse af Thule-basen med nye radarer, luftmissiler og luftoperationsenheder. Set med USA’s briller er det derfor mest logisk, at USA overtager Grønland, idet fuld amerikansk kontrol med Grønland ville forhindre Rusland og Kina i at komme ind ad bagdøren og f.eks. investere i grønlandsk infrastruktur.

I stedet for at anerkende, at USA har helt legitime og reelle geopolitiske grunde til at få fuld kontrol med Grønland og sætte pris på, at præsidenten for Danmarks vigtigste allierede ønsker at aflægge officielt besøg her i landet, har Mette F. valgt at kalde Donald Trumps forslag om at købe Grønland for ”absurd”. ”Det var helt unødvendigt sprogbrug”, sagde præsidenten. ”Hun kunne bare have sagt nej. Sådan taler man ikke til USA’s præsident”.

Selv om det således var Mette F., der fornærmede USA’s præsident, gik de tøsefornærmede og ubehøvlede danske politikere, medier og kommentatorer straks i gang med at udskamme og latterliggøre Donald Trump. Det kan ikke komme bag på nogen, da hele Danmark har tilsvinet præsidenten lige siden hans indsættelse i januar 2017.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, har således bedt USA’s præsident om at blive helt væk i stedet for at udskyde besøget i Danmark. De Konservatives ordfører for Grønland, Rasmus Jarlov, kalder Trumps opførsel “fornærmende” og forlangte ”respekt”. Og politisk kommentator Jarl Cordua kalder Trump ”en tvivlsom ejendomshandler med gennemført flosset moral, som et stort mindretal af amerikanerne i deres uendelige visdom beklageligvis og grundet deres mærkværdige valgsystem valgte til præsident”. Så er det sagt. Ubehøvlet og dybt fornærmende over for den amerikanske præsident.

Selv om Mette F. for nylig har udtalt, at ”USA er Danmarks vigtigste og stærkeste allierede i NATO, har Danmark altid ført en dybt usolidarisk politik vendt mod USA. Danmark lever ikke op til sin forpligtelse om at levere 2 pct. af BNP til NATO, modarbejder USA’s sanktioner mod Iran, nægter at støtte USA i landets opgør med Kina, stemmer mod USA’s ven, Israel, i FN – listen er lang. Det illoyale og stærkt antiamerikanske Danmark er altid klar til at underløbe USA, og derfor er det logisk, at Donald Trump har valgt at aflyse sit besøg. Det fortjener Danmark fuldt ud.

Hvis Danmark var smart, kunne man tilbyde USA udvidede rettigheder i Grønland til gengæld for amerikansk accept af, at Danmark stik imod afgivne løfter kun bidrager med 1,35 pct. af BNP til NATO. Men Danmark er ikke smart, og derfor har Donald Trump aflyst sit besøg.

Grønland er i centrum for en geopolitisk magtkamp mellem supermagterne Rusland, Kina og USA, og derfor kan danskerne indstille sig på, at USA vil bruge alle mulige pressionsmidler, herunder Danmarks manglende bidrag til NATO, danske medicinalvirksomheders ublu priser i USA mv., til at få danske politikere til at skifte standpunkt. Danmark må acceptere, at landet er en lilleputstat, der er underlagt store landes interesser, og at Danmark ikke kan handle frit efter egne interesser i forhold til sin vigtigste allierede, USA.

André Rossmann