Uge Sex 2020: Den perfekt uperfekte krop på skoleskemaet

– I år sætter vi fokus på børn og unges forhold til kroppen, fordi vi ved, at rigtigt mange børn og unge føler, at deres krop ser forkert ud, eller at de skal leve op til de perfekte kroppe, de ser i reklamer eller på sociale medier. Og jo mere vi taler om kropsidealer og forskellige kropstyper, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, at deres egen og andres kroppe er gode nok, præcis som de er, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om årets Uge Sex-tema Den Perfekt Uperfekte Krop.

– Et vigtigt sted at starte snakken om kropstyper, kropsidealer og kroppens udvikling er i seksualundervisningen fra de helt små klasser – og den snak skal fortsætte op igennem ungdomsuddannelserne, men forældrene har også ansvaret for at starte snakken om kroppen med deres børn og unge, siger Lene Stavngaard.

I Region Hovedstaden deltager knapt 150.000 elever i årets Uge Sex.

Forældre bekymrer sig for børns kropsopfattelse

En ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund, viser, at halvdelen af danske forældre er bekymrede for, at deres barn er utilfreds med sin krop. Og hver fjerde forælder frygter, at deres barn bliver mobbet med sin krop. Samtidig mener 70% af forældrene, at deres eget forhold til kroppen påvirker deres barns kropsopfattelse:

LÆS OGSÅ:  Næsten hver tredje 15-17-årige har haft blackout efter druk

– Tallene viser, at vi som forældre er bekymrede for det øgede kropsfokus i samfundet, og vi synes, det er vigtigt at snakke med vores børn om de kropsidealer, de møder på YouTube, Instagram og i reklamer. Men de kropsidealer er vi forældre jo også selv påvirkede af. Mange voksne er desværre også utilfredse med deres kroppe, på evig slankekur eller taler måske ikke pænt om deres egne kroppe, og det er klart, at hvis man snakker meget kritisk om kroppen derhjemme, kan det jo påvirke børns kropsopfattelse negativt, siger Lene Stavngaard.

Hun opfordrer alle københavnerforældre til under Uge Sex at være med i Forældredysten, hvor man som forælder kan klæde sig selv på til at starte snakken om kroppen med sine børn.

Bodybook sætter fokus på flere forskellige kroppe

– Hvis vi aldrig ser andet end kroppe, der er redigerede eller polerede, kan det være svært at gennemskue hvad der er normalt. Og den medievirkelighed, som børn og unge lever i og med kan desværre skabe nogle helt forskruede kropsidealer, som er umulige at leve op til, siger Lene Stavngaard og fortsætter:

– Derfor har vi til årets Uge Sex-kampagne fået udviklet Bodybook, en billedbog der viser kroppe i alle aldre, udformninger, faser og farver, så børn og unge kan se billeder af kroppen i al dens mangfoldighed.

Forældre til seksualundervisning

Det ringer ind til Uge Sex 2020 mandag den 3. februar kl. 08.00 på Ørestad Skole i København. Her skal undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og oppositionsleder Jakob Ellemann-Jensen sammen med eleverne i 7.klasse og deres forældre quizze i Sex & Samfund-klassikeren Sex Jeopardy i en body-edition.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger om årets Uge Sex:

LÆS OGSÅ:  Tiltalt for mere end 300 forhold: 59-årig optog sex-film med børn ned til 8 år

– Hver gang børn og unge er på sociale medier, ser de billeder hvor enhver antydning af appelsinhud eller skæve fortænder er filtreret eller redigeret væk. Det kan være med til at give os alle i al almindelighed og børn og unge i særdeleshed et helt forkert billede af, hvordan mennesker egentlig ser ud. Derfor er det vigtigt, at Uge Sex i år sætter fokus på unges syn på deres egen krop og på, at man ikke behøver se ud på en bestemt måde.

I forbindelse med Uge Sex laver Sex & Samfunds frivillige aktiviteter, der sætter fokus på kropsidealer og mangfoldighed. Sex & Samfunds frivillige i København sætter mandag i Uge Sex fokus på den perfekt uperfekte krop på Glyptoteket.

Pressen er velkommen til at deltage i Uge Sex, og Sex & Samfund hjælper gerne med kontakten til både skoler og unge. På flere skoler rundt omkring i landet deltager folketingspolitikere også i undervisningen. Find en oversigt og mere info om Uge Sex på: www.sexogsamfund.dk/presseugesex

FAKTA om Uge Sex

-Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse over hele landet.

– Over halvdelen af danske skoleelever og mere end 11.000 undervisere over hele landet deltager i årets Uge Sex.

– I Region Hovedstaden deltager knapt 150.000 elever i årets Uge Sex.

– Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.

– I forbindelse med Uge Sex 2020 har Sex & Samfund med støtte fra Mærsk Fonden udviklet Bodybook, en billedbog om kroppen henvendt til ældre børn og unge.

– Under årets Uge Sex opfordrer Sex & Samfund alle forældre til at være med i Forældredysten – en serie på 6 emails, der klæder forældre på til at tage snakken om kroppen med deres børn. Se mere her: www.forældredysten.dk

LÆS OGSÅ:  Nye tal: Danske unge dårlige til at tale om sex, samtykke og grænser med hinanden

FAKTA om Sex & Samfunds forældreundersøgelse

– Halvdelen af forældrene frygter i nogen, høj eller meget høj grad, at deres barn er utilfreds med sin krop.

– Mere end hver fjerde forælder frygter i nogen, høj eller meget høj grad, at deres barn bliver mobbet med sin krop.

– Mere end fire ud af fem forældre mener i nogen, høj eller meget høj grad, at deres barns forhold til kroppen har betydning for deres generelle trivsel.

– 70% af forældrene tror i nogen, høj eller meget høj grad, at deres eget forhold til kroppen påvirker deres barns kropsopfattelse.

– 44,2 % af forældrene mener at deres børns forhold til kroppen først og fremmest påvirkes af sociale medier, mens 17,9% mener at det er først og fremmest er vennerne, der påvirker deres barns forhold til kroppen.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund. Indsamlet i november og december 2019. Repræsentativ for alle danske forældre til børn mellem 10-16 år.

FAKTA om børns forhold til kroppen og børns trivsel

– Ca. to ud af fem 11-årige piger og knapt hver anden 15-årige pige føler sig for tyk, mens dette gælder for cirka hver femte 11-årige dreng og hver fjerde 15-årige dreng.

– Hver femte 15-årige dreng og hver sjette 13-årige dreng føler sig for tynd, det samme gælder for ca. hver tiende pige.

– Kun hver femte 15-årige pige har høj livstilfredshed. For drengene er det lidt over hver fjerde.

Kilde: Skolebørnsundersøgelsen 2018. Helbred, trivsel og sundhedsadfærd blandt 11-, 13- og 15-årige skoleelever i Danmark. Udgivet af Statens Institut for Folkesundhed.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)