Ukrainske flygtninge bor på skole

Ukrainske flygtninge bor på Toftehøjskolen

Den nedlagte Toftehøjskole i Ølstykke er lige nu bolig for ca. 40 ukrainske børn og voksne. Andre bor på Porsebakken og Langekær, og snart følger en række beboelsespavilloner bag Egedal Rådhus. Flygtningene har allerede senge og køkkenudstyr, men tøj og legetøj modtages meget gerne.

De første beboelsespavilloner i området ved Dam Holme, syd for Egedal By. De i alt 42 boliger skal stå i én etage og gøres klar til at huse nogle af de ukrainske flygtninge, som Egedal Kommune tager imod.
De første beboelsespavilloner i området ved Dam Holme, syd for Egedal By. De i alt 42 boliger skal stå i én etage og gøres klar til at huse nogle af de ukrainske flygtninge, som Egedal Kommune tager imod.

Egedal tager som alle andre kommuner løbende imod ukrainske flygtninge, og foreløbig er lidt under 100 ankommet til Egedal. Lige nu er 24 voksne og 14 børn indkvarteret på Toftehøjskolen frem til foråret næste år, mens andre ukrainske familier er indkvarteret i boliger på Porsebakken i Smørum og Langekær i Ølstykke. Samtidig bliver der lige nu rejst flere beboelsespavilloner bag Egedal Rådhus, som også skal huse flygtningene.

– Vi indkvarterer der hvor det giver mening i forhold til mulighederne og behovene. En familie med en mor og to børn har fx brug for mere plads end en voksen, der er ankommet alene. Så vi forsøger at matche de konkrete behov. Og så er vi rigtig glade for, at NREP og Plushusene, som skal overtage Toftehøj-grunden, har bidraget til at realisere modtagecenteret på skolen ved at udskyde deres overtagelse til foråret 2023, forklarer Lars-Michael Rasmussen, afdelingsleder i kommunens Center for arbejdsmarked og ydelse.

Du kan donere tøj, legetøj og hygiejneprodukter på Toftehøjskolen

De nytilkomne, som især er kvinder og børn, får alle sengeudstyr og køkkenudstyr. Til gengæld har de ofte brug for tøj, og derfor har Egedal Flygtningenetværk oprettet et tøjrum på skolen, hvor alle kan donere i åbningstiden. Netværket tager med glæde imod: Fodtøj, baby- og børnetøj, dametøj, herretøj, småt legetøj samt hygiejneartikler inkl. bleer.

LÆS OGSÅ:  Nyt initiativ skal lokalt hjælpe ukrainske flygtninge hurtigere ind i en dansk hverdag

– Vi har allerede oplevet flere, som har stillet ting til de nytilkomne ved skolen. Der er mange, der gerne vil hjælpe, og det er så godt! Det er dog helt bestemte ting, familierne har brug for. Møbler og madrasser er ikke blandt dem, men tøj, småt legetøj og hygiejneprodukter modtages med stor taknemmelighed i det nye tøjrum, fortæller Lars-Michael Rasmussen.

Tøjrummets åbningstider på Toftehøjskolen

Når man kommer ind på skolen vil der være skilte, der viser vej til tøjrummet. Åbningstiderne er

Fredag d. 27. maj kl. 10 – 12 (Indlevering af tøj, småt legetøj og hygiejneprodukter) Mandag d. 30. maj kl. 16 – 19 (Indlevering af tøj, småt legetøj og hygiejneprodukter) Torsdag d. 2. juni kl. 10 – 12 (Indlevering af tøj mv. samt åbent for nytilkomne flygtninge) Onsdag d. 8. juni kl. 16.30 – 18.30 (Indlevering af tøj mv. samt åbent for nytilkomne flygtninge)

Jobmatch og social café

Alle flygtninge får tilbud om sprogskole, og børnene skal stille og roligt i skole og dagtilbud. Samtidig forsøger kommunen at hjælpe med at finde jobs til de voksne, som ønsker det.

– Vi prøver at finde egnede jobs i kommuneregi, og så har vi et godt samarbejde med rengøringsfirmaet Renell, som tager imod flygtninge i praktik. Tanken er, at dem, der har været i praktik, bagefter kan få fast arbejde hos Renell, siger Lars-Michael Rasmussen. Han fortæller også, at Røde Kors Egedal har lavet en social café på Toftehøjskolen for de ukrainske flygtninge.

LÆS OGSÅ:  H.K.H. Kronprins Frederik på besøg hos Røde Kors om situationen i Ukraine

– Det er rigtig godt, for som voksen har man brug for menneskelig kontakt, for ikke at føle sig isoleret, og for gode råd fra nogen, der kender det danske samfund. Og børnene – ja, de har brug for at lege og få nogle oplevelser sammen med andre, siger han.