Usolidariske EU-lande hytter eget skind

Både Danmark og Tyskland går enegang og forsøger på egen hånd at skaffe markant flere vaccinedoser end dem, landene har fået tildelt via det fælles EU-indkøb.

Det sker, efter at Der Spiegel kort før jul kunne fortælle om EU’s forfejlede indkøbspolitik. Ifølge det tyske magasin fik EU tilbudt at købe 500 millioner doser af Pfizer/BioNTechs vacciner, men nøjedes med at bestille 200 millioner.

En beslutning, der ifølge magasinets kilder bl.a. skyldtes hensyn til den franske medicinalgigant Sanofi, der skal have sin del af kagen, selvom den endnu langt fra er klar med sin vaccine.

Under den nuværende coronakrise har hvert EU-land kæmpet for sig selv, fordi Europas politiske elite har etableret en politisk og økonomisk union uden den nødvendige samhørighed og solidaritet blandt europæerne.

Italien har således bedt om at få leveret masker og respiratorer gennem EUs samarbejde om civilforsvar, men ingen har reageret. Hjælpen kom i stedet fra Kina, Rusland og Cuba.

Samtidig har EU svigtet Italien på det økonomiske område. Midt i den italienske undtagelsestilstand sendte EU landets økonomi, der har været hårdt ramt af den kinesiske coronavirus, i yderligere frit fald.

Og nu går Danmark og Tyskland enegang i forbindelse med indkøb af coronavacciner.

I fravær af politisk ledelse i EU er det gang på gang nationalstaterne, der handler, mens EU-politikerne sidder handlingslammede, inkompetente og ubeslutsomme i deres elfenbenstårn.

Manglen på et koordineret indkøb af coronavacciner afslører endnu en gang den ubehagelige sandhed: Solidaritet internt i EU er en fjern drøm.

André Rossmann