Vaccinekrigen er endnu et bevis på EU’s uduelighed

Ifølge flere danske medier er der en brutal og grim krig i gang mellem EU-landene og Storbritannien om først at få fingrene i coronavacciner. Samtidig beskylder EU medicinalselskaberne AstraZeneca og Pfizer for kontraktbrud.

Astrazeneca mener ikke, at hans firma er kontraktligt forpligtet til at levere et bestemt antal vaccinedoser, men kun har lovet at “gøre sit bedste”. EU svarer, at unionen har investeret 336 mio. euro eller ca. 2,5 mia. kr. i fire produktionssteder, og derfor køber man ikke AstraZenecas forklaring om, at en enkelt fabrik giver mindre udbytte end ventet.

AstraZeneca peger også på, at EU underskrev kontrakten tre måneder efter Storbritannien. Men EU afviser, at uninen skrev under efter briterne: ” “Vi afviser først-til-mølle-logikken. Den virker måske hos den lokale slagter, men ikke i kontrakter. I vores kontrakt står der ikke, at et land har prioritet frem for andre”.

EU truer med at indføre et forbud mod, at de vacciner, der fremstilles inden for EU, eksporteres til Storbritannien. Det minder om sidste forårs brutale kamp om værnemidler, hvor flere EU-lande tilbageholdt værnemidler på vej ud over deres grænser.

Det uduelige EU’s problemer skyldes, at man har bestilt for lidt, har satset på de forkerte producenter (EU afstod fra at købe ekstra doser fra Pfizer angiveligt for at tilgodese den franske medicinalgigant Sonofi, som tidligst bliver klar med sin vaccine ultimo 2021), har presset prisen på vacciner ned og kom for sent ud af starthullerne på grund af EU’s langsommelige godkendelses- og indkøbsproces.