Site icon 24NYT

Ved du, hvad du betaler for vand?

Foto: Colorbox

Vi har mere fokus på at spare på varmen end på vandet trods stigende priser – få syv gode råd til at spare på vandet.

Varmeregningens størrelse har de fleste styr på – ikke mindst efter den seneste tids voldsomme prisstigninger som følge af Ruslands invasion i Ukraine.

Men ved du, hvad du betaler for vand?

Fx betalte et par med tre børn i 2020 i snit over 11.000 kr. om året for ca. 170 kubikmeter vand, mens en singlehusstand i snit bruger ca. 50 kubikmeter vand om året – en udgift på godt 4.000 kr., skriver Energihjem.dk på basis af Danvas rapport: “Vand i tal 2020″ 

“Når det kommer til vandbesparelser, er der flere steder, man kan sætte ind. Hvorfor bruger man eksempelvis ikke regnvand til at skylle toiletterne?,” siger Jesper Gadegaard, som arbejder hos Orbital Systems, der har specialiseret sig i et brusesystem, hvor vandet genbruges efter en rensning. På den måde fjernes 90 procent af vandspildet.

De har valgt at starte med bruseren, da det er her, at vores vandforbrug er størst. Hver dansker bruger i snit 100-110 liter vand i døgnet, men vi drikker kun ca. én liter af det.

Prisen på vand har været mere eller mindre fast siden 2007, men det har afgifterne ikke. Det betyder, at gennemsnitsprisen i løbet af perioden er steget fra ca. 4.500 kr. pr. år til næsten 6.000 kr. for en gennemsnitlig husstands vandforbrug opgjort i drikkevand, spildevand og afgifter af moms.

Mere fokus på varmeudgiften
I ejendomsmæglerkæden Home oplever man, at køberne har mindre fokus på udgiften til vand end til opvarmning.
”Et stigende antal købere spørger til varmeudgiften, mens det ikke er så ofte, nogen interesserer sig for udgiften til vand, selv om den kan fylde en del i det månedlige budget,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen, der vurderer, at det kan have noget med salgsopstillingens oplysninger at gøre.

I en salgsopstilling kan man kun se oplysninger om varmeforbruget i boligen men ikke vandforbruget, selv om det altså er en relativt stor udgift for den nye ejer, ligesom priserne svinger meget fra kommune til kommune.

Billigst er det i København med omkring 40 kr. pr. kubikmeter, mens prisen på Ærø er over 100 kr. pr. kubikmeter, skriver Energihjem.dk, der har udarbejdet en udvidet guide til vandbesparelser samt priser på vand i alle landets kommuner, som du finder her https://energihjem.dk/vandbesparelser/

Prisen på vand finansieres 100 procent gennem brugerbetaling.

FAKTA: Syv gode råd til at sænke vandforbruget:

  1. Luk for vandet og brug en balje, når du vasker op
  2. Fyld opvaskemaskinen helt op hver gang
  3. Tag brusebad i stedet for karbad, da et brusebad forbruger cirka 30 liter vand og et karbad 180 liter
  4. Haveejere bør vande om aftenen, da fordampningen er mindre
  5. Haveejere bør opsamle regnvand til havevanding
  6. Overvej en mere klimavenlig opvarmning af vandet såsom solanlæg eller varmepumpe
  7. Energioptimér rørinstallationerne, så varmetabet mindskes, når vandet skal opvarmes

Kilde: Energihjem.dk

Exit mobile version