Familien skal påtage sig flere opgaver i ældreplejen Ansvaret skal tilbage til familien, frivillige og naboer. De skal hjælpe med at tage sig af de ældre og syge. Ellers klarer vi ikke den store velfærdsopgave, siger Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), til Berlingske.
Ansvaret for at tage sig af de ældre og plejekrævende skal tilbage til familie og pårørende. Det er dybt kontroversielt, men nødvendigt.
De pårørende skal gøres opmærksomme på, at det ikke er noget hotel, deres ældre familiemedlem bor på. De bor i en lejlighed, og der tilbydes nogle ydelser. Men det at besøge sine pårørende, at hjælpe sin mor eller far, gå tur med dem og sørge for deres tøj og så videre – det er stadig et familieansvar. Det samme gælder i hjemmeplejen.
Mange ældre vil sige, at de har betalt deres skat hele livet, og så har de krav på, at det offentlige tager sig af dem i alderdommen. ”Det er der ganske givet nogen, der vil sige, men vi må være realistiske. Det er et spørgsmål om ressourcer og prioritering”, siger Jens Ive.
24NYT: Flere og flere oplever, at velfærdsstaten ikke leverer, men slår revner. Ydelser må sættes ned, service forringes, normeringer strækkes og sociale sikkerhedsnet gøres mere hullede.
Det koster kassen og er en bombe under kommunernes økonomi, at så mange muslimske indvandrere er på offentlig forsørgelse. Derfor forsøger kreative borgmestre at finde nye besparelsesmuligheder.
I mange kommuner er hjælpen til både hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere skåret ind til det mest basale i takt med, at de særlige puljer til ældrepleje er udløbet og overgået til at være en del af den samlede økonomi i kommunerne.
Flere steder er ordninger som f.eks. klippekortsordningen forsvundet med det resultat, at de mest svækkede ældres muligheder for at komme uden for deres egen dør nok eller at være en del af deres lokalsamfund reduceres.
Mens kommunerne skærer ned og sparer på danske ældre, bruger politikerne 36 mia. kr. årligt på den mislykkede integration af de muslimske indvandrere. Den skal der ikke spares på.