Danskerne er endt med at blive et af verdens mest skatteplagede folkefærd, bl.a. fordi de udsættes for en kafkask trippelbeskatning, hvilket betyder, at ens indtægt undergives beskatning 3 gange.
Danmark er i dag det eneste skandinaviske land, der beskatter arv. Beskatning af arv er en “trippelskat” for helt almindelige mennesker, som ønsker at give deres opsparing videre til deres børn.
Arveskatten er uretfærdig, fordi man som skatteyder allerede har betalt skat af sin løn, afgifter og opsparingsskatter gennem hele livet. Arveskatten er reelt en ekstra skat på opsparing, som man i forvejen beskatter højt i Danmark. F.eks. beskatter staten aktieindkomst med en tårnhøj marginalskat på hele 42 pct. Det er en af de højeste satser i OECD.
Penge, der allerede er blevet hårdt beskattet, bør kunne overdrages til næste generation, uden at blive yderligere brandbeskattet i processen. Dødsfald bør ikke være anledning til, at staten kan fylde sine lommer. Arv er penge tjent og beskattet. Det er penge, der tilhører familien, ikke staten.
Arveskatten er imidlertid ikke den eneste skat på opsparing. Hvad de fleste danskere ikke er klar over, er, at en af de helt store bidragsydere til den fallerede velfærdsstat er skatten af afkastet af deres pensionsopsparing, den såkaldte lagerskat eller PAL-skat, som betales i midten af januar hvert år. Har man en pension, f.eks. i et pensionsselskab eller i Nordnet, bliver ens afkast beskattet med 15,3% om året.
PAL-skatten har den specielle egenskab, at danskerne slet ikke opdager, at de betaler den. Den bliver blot hvert år trukket fra ens opsparing til pension og tager dermed ikke fra dagligdagsbudgettet her og nu, som mange andre skatter gør. PAL-skatten kaldes derfor ”den hemmelige skat”.
Staten opkræver milliarder i PAL-skat af gevinsterne, også selv om de ikke er realiserede, og selv om de efterfølgende forsvinder. Investorerne beskattes med andre ord af en gevinst/afkast, de ikke har fået i hånden endnu, og som risikerer at fordufte igen.
2021 gav investorerne et fremragende afkast på aktier. Staten har opkrævet 15,3 pct. af gevinsterne, selv om de ikke var realiserede, og som efterfølgende er forsvundet igen, fordi værdien af investeringen er faldet. Investorerne, herunder pensionisterne, har altså betalt skat af en gevinst, som de aldrig reelt har fået glæde af.
PAL-skatten afhænger af aktivernes værdi ved årets slutning, som varierer meget fra år til år. Hvis værdipapirerne er steget i kurs i forhold til starten af året, skal der betales skat af den værdistigning, selvom man ikke har solgt papirerne. PAL-skatten rammer typisk aktiesparekonti, pensionsopsparinger og akkumulerende investeringsforeninger.
I 2024 regnede regeringen med at få 11,9 mia. kr. ind i PAL-skat. I 2025 regner regeringen med, at provenuet fra den skat kommer op på 19,7 mia. kr. PAL-skatten har erstattet skatten fra olien i Nordsøen som guldgås. Da danskernes samlede pensionsopsparing er kommet op på omkring 4.000 mia. kr., er PAL-skatten blevet en guldgrube for regeringen. Det er penge, der forsvinder i det offentlige bureaukrati, mislykkede offentlige projekter og frås.
Kan man slippe for at skulle betale PAL-skat? Ja, det kan man godt, hvis man flytter fra det danske skattehelvede og bliver udlandsdansker. Danske pensioner beskattes ganske vist i Danmark, men som udlandsdansker med begrænset skattepligt bliver man fritaget for hvert år at skulle betale 15,3 pct. i PAL-skat.
André Rossmann