2,9 mio. lønmodtagere i Danmark slipper for det nødlidende offentlige sundhedsvæsen, idet de har en privat sundhedsforsikring, som typisk er en del af deres arbejdsgiverbetalte pensionsordning, oplyser den administrerende direktør for Forsikring & Pension, Kent Damsgaard.
Og det er korrekt: 2,9 millioner danskere – mod 1,2 mio. i 2010 – har i dag en privat sundhedsforsikring, typisk i forbindelse med deres arbejdsgiverbetalte pensionsordning.
Der er 3 mio. danskere i beskæftigelse, så hvis udviklingen fortsætter, vil alle beskæftigede danskere være forsikret privat næste år.
Men her bør man have in mente, at private sundhedsforsikringer og sundhedsordninger kun er blevet allemandseje blandt de danske lønmodtagere.
Der er nemlig mange danskere, der står udenfor arbejdsmarkedet, f.eks. de ældre, som ikke har private forsikringer.
Og den dag, lønmodtagerne går på pension, falder deres arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring bort – og så bliver de slået tilbage til det nødlidende offentlige sundhedsvæsen.
Den dag man i Danmark går på pension, mister man nemlig sin arbejdsgiverbetalte private sundhedsforsikring. Som pensionister bliver de 2,9 mio. danske lønmodtagere derfor sendt tilbage til det offentlige sundhedsvæsen, der er i knæ.
De bliver mødt af et sundhedsvæsen, som befinder sig på ”sammenbruddets rand”. Hvor tusinder af patienter lider. Hvor patienter er parkeret på alenlange ventelister, og ventetiderne bare stiger og stiger i takt med, at sygehusene tvinges til at lukke hundredvis af senge og operationslejer. Hvor der er akutte problemer med aflyste operationer, unødvendigt amputerede lemmer, personalemangel og opråb fra sygehuspersonale om stærkt kritisable forhold. Hvor der er mangel på kapacitet til at behandle et hastigt voksende antal kræftpatienter.
Det fallerede offentlige sundhedsvæsen kan ganske enkelt ikke levere varen til borgerne, og når problemerne afdækkes, bliver det mødt af halve og hele usandheder fra regionerne. Patienter vildledes, og man forsøger at dække over og tilsløre problemer.
De danskere, der har gode pensioner og glæder sig til et lykkeligt otium, bør derfor tænke på den misere, der venter dem, hvis helbredet svigter. Velkommen til den barske danske virkelighed.
André Rossmann