Venstres skattestop er valgflæsk

Lars Løkke har meddelt, at Venstre igen går til valg på et skattestop. Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen, mener ikke, at der er tale om et reelt skattestop, bl.a. fordi man har undtaget nogle vigtige områder som boligskatten og tobaksafgifterne. Det skriver Børsen.

Skattestoppet blev opfundet af Anders Fogh Rasmussen (V) i 2001. Siden har skattestoppet været et styrende princip for Venstre, og senest i VLAK-regeringens regeringsgrundlag fra 2016 hedder det, at ”regeringen ikke vil hæve nogen skat eller afgift i denne valgperiode“. Cepos har imidlertid beregnet, at V har brudt med skattestoppet otte gange, siden partiet overtog regeringsmagten i 2015.

Venstre undskylder sig med, at “tvingende grunde” kan føre til skatte- og afgiftsstigninger, selv om der er et skattestop. Udtrykket “tvingende grunde” er dog elastik i metermål, for hvornår er noget en tvingende grund? Er det, når man en sen time sidder i Finansministeriet og mangler 200 mio. kr. til ny finansiering?

De små retoriske kneb i Venstres skattestop har før vist sig afgørende. F.eks. var det også en “tvingende grund”, der i 2016 førte til, at regeringen hævede bundskatten for at betale for en omlægning af PSO-afgiften.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.